АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП ВРЪЩАТ НЕИЗПЪЛНЕН ВТОРИЯ МАНДАТ ЗА КАБИНЕТ

Николай Денков връща днес на президента Румен Радев неизпълнен вторият мандат за съставяне на редовно правителство.
09.01.2023 / 08:34

Излъченият за министър председател от „Продължаваме промяната“ Николай Денков връща днес на президента Румен Радев неизпълнен вторият мандат за съставяне на редовно правителство.

До отказа да се предложи състав на правителство се стигна след като не бе изпълнено условието на „Продължаваме промяната“ - парламентът да подкрепи с мнозинство декларация с приоритети за управление.

Проектът на декларация с 4 основни приоритета получи подкрепата само от 63 ма депутати на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. ГЕРБ СДС и Възраждане гласуваха против а ДПС, БСП И БВ - се въздържаха.

Отхвърленият документ не предизвика дебати в залата, а академик Денков обяви:

„Оказа се, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия, дискусията какви са приоритетите на България през следващите години".

7-дневен е срокът президентът Радев да посочи, коя ще е третата решението си коя парламентарна група, която ще получи третият и последен мандат за съставяне на редовно правителство:

„По-важното е за мен, че парламентът явно се дави все повече във скандали, все повече в предизборно говорене“.

В коментара си от петък държавният глава напомни на депутатите че имат несвършена работа, най-вече по законопроектите по планът за възстановяване и членството на България в Шенген:

"Но те не се движат с необходимата скорост, някои изобщо не са потеглили. Двата важни закона за Шенген, антикорупционният и законът за отговорността на главния прокурор, също не се движат. За първи път България за тези 11 г. получи ясна подкрепа и дата за Шенген, това е най-късно октомври. Но, за да се възползва пълноценно, е критично важно тези два закона да бъдат приети в българския парламент".

Така на прага на третия мандат от БСП освен че са готови да го получат обявиха, че няма да подкрепят такъв ако бъде връчен на ДПС или „Възраждане“, ДПС са диалогични, готови са дори за получат третата папка, за да предложат програмно правителство. ГЕРБ са готови да подкрепят мандат на „Демократична България“ ако се подпише документ с приоритети, а най-малката парламентарна група "Български възход" ще се консултира с всички, ако получи спасителния мандат като ще започне разговори от най-малобройната група към най-големите. „Продължаваме промяната“ нямат решение на партийния орган за позиция кой и при какви условия биха подкрепили, а „Възраждане“ би гласувала само за себе си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев