АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: ЖИВОТЪТ И ПОДВИГЪТ НА БОТЕВ ЩЕ СВЕТЯТ И ЩЕ НИ ВОДЯТ, ДОКАТО Я ИМА БЪЛГАРИЯ

Patronen praznik
06.01.2023 / 15:17

175 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев събра днес в сливенското училище, носещо неговото име, настоящи и бивши ученици, преподаватели и граждани. Гост на тържеството бе кметът Стефан Радев, който в знак на почит поднесе цветя пред барелефа на големия българин.

„Неустрашим борец за национална свобода, Ботев е готов да жертва живота си за Отечеството. Делото му е толкова велико, че е трудно да се осмисли с днешните ни стандарти и ежедневие. Само за 28 години и в трудното време, в което е живял, той пише история. Неговият подвиг и живот, ще светят, ще ни водят, докато я има България! Скъпи ученици, бъдете горди, че вашето училище носи името на великия наш сънародник. Поклон пред паметта на Христо Ботев!“, завърши кметът Радев.

С рецитал и слово, ученици и учители от Средно училище „Христо Ботев“ почетоха своя патрон. Венци и цветя поднесоха още директорът на училището Денко Делчев, ученици и представители на народните читалища в Сливен „Христо Ботев 1897“ и „Хаджи Димитър 1937“.

Церемонията завърши със залп на пушки на почетния караул на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“, които се включиха честването.

В Основно училище „Христо Ботев“ се обучават 655 ученици от първи до седми клас. Началният курс на обучение обхваща 17 паралелки, водени от 17 начални учители и осем възпитатели. Учениците от среден курс са 247, разпределени в 12 паралелки.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев