АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНА КОМИСИЯ В НС ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ТРУДОВАТА КНИЖКА ДА СЕ ЗАМЕНИ С ЕЛЕКТРОНЕН ТРУДОВ ЗАПИС

Измененията са внесени от Божидар Божанов и група народни представители от „Демократична България“
04.01.2023 / 17:25

С 15 гласа „за“, два „против“ и без въздържали се Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене промени в Кодекса на труда. Измененията са внесени от Божидар Божанов и група народни представители от „Демократична България“.

С промените се предвижда замяната на трудовата книжка с единен електронен трудов запис. В мотивите към законопроекта се посочва още, че ще има електронен регистър на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, в който се вписват всички данни от трудовата книжка, като служителите имат право на пълен достъп до трудовото си досие.

Трудовата книжка отдавна трябваше да е отпаднала, смята Божанов. Той каза, че електронното водене на данните има практически ползи за работодателя и работниците.

От Министерството на труда и социалната политика имат забележки към законопроекта. Заместник-министърът Емил Мингов каза, че темата за промени относно трудовата книжка трябва да се обсъди във формата на съвета за тристранно сътрудничество.

От КНСБ също имат притеснения относно някои текстове в законопроекта, но посочиха, че е необходимо електронната трудова книжка да стане факт.

От ГЕРБ-СДС и „БСП за България“ изразиха принципна подкрепа, но депутатите от двете формации казаха, че е необходимо между първо и второ четене да се прецизират текстовете. Иван Матев от „Продължаваме Промяната“ коментира, че спестовни книжки вече няма, затова и не разбира защо е необходима хартиената трудова книжка.

Даниела Дашкова от „Български възход“ каза, че в училищата има електронни дневници, затова и тя не вижда проблем трудовата книжка също да е в електронен вариант.

Георги Георгиев каза, че „Възраждане“ не подкрепя законопроекта. Той каза, че не вижда затруднения в използването на трудовата книжка.

Източник БТА

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев