АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРЦИЯ ОФИЦИАЛНО СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Реджеп Тайип Ердоган
03.01.2023 / 14:05

Държавният административен апелативен съвет (İDDK) призна за законно оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени, съобщава телевизионният канал Habertürk.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) е международно споразумение на Съвета на Европа срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Турция стана първата страна, ратифицирала конвенцията на 14 март 2012 г. През март 2021 г. обаче президентът Тайип Ердоган обяви оттеглянето на Анкара от конвенцията, заявявайки, че целта й е променена и отсега нататък документът е "несъвместим със социалните и семейните ценности на Турция“. ЕС разкритикува това решение на Анкара.

"Държавният съвет за административни обжалвания (İDDK) призна решението за оттегляне от Истанбулската конвенция като в съответствие със закона. Съветът с мнозинство на гласовете реши да "отхвърли“ възраженията, че оттеглянето от конвенцията противоречи на закона. След като İDDK реши да се оттегли от конвенцията в съответствие със закона, Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция“, съобщи телевизионният канал.

Източник: Агенция "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев