АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УКРАИНСКА РАКЕТА ПАДНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЕЛАРУС

Украинска ракета от зенитно-ракетен комплекс С-300 падна на територията на Беларус
29.12.2022 / 15:26

Украинска ракета от зенитно-ракетен комплекс С-300 падна на територията на Беларус, съобщи беларуската агенция БелТА, цитирана от световните агенции.

Инцидентът е станал днес между 10:00 и 11:00 ч. За произшествието е бил незабавно информиран държавният глава Александър Лукашенко.

По информация на агенцията се разглеждат две версии: "падането на ракетата на територията на Беларус е аналогично на неотдавнашния инцидент в Полша" и това, че ракетата е била свалена от противовъздушна отбрана на Беларус.

Беларуското министерство на отбраната съобщи за ТАСС, че засега не коментира инцидента. На мястото работят специалисти от Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и на отбранителното ведомство. Засега няма сведения за пострадали.

БелТА посочи, че ракетата е дошла от украинска територия и публикува снимка, за която отбелязва, че на нея са показани разпръснати отломки от ракета С-300 в земеделска нива.

Ройтерс отбелязва, че падането на ракетата е станало по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната, и допълва, че към момента, когато е станало това, 10-11 ч. Русия е изстрелвала десетки ракети по Украйна.

С-300 е система за противоракетна отбрана от времето на Съветския съюз, използвана от Русия и Украйна. Миналия месец, ракета, за която се установи, че е изстреляна от Украйна, падна в Полша.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев