АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ И КИТАЙ УНИЩОЖАВАТ САНКЦИИТЕ-ЛЮБИМОТО ОРЪЖИЕ НА САЩ

Йордан Халачев
29.12.2022 / 09:31

Foreign Affai: Русия и Китай ще сложат край на ерата на господството на санкциите на САЩ. Санкциите отдавна са любимото икономическо оръжие на САЩ, но ерата на тяхното господство е към своя край.

Факт е, че санкциите запълват празнината между празните дипломатически декларации и смъртоносните военни намеси. „Златните дни“ на американските санкции обаче свършиха.

Тъй като Вашингтон все повече разчита на санкции, много набелязани държави започнаха да укрепват икономиките си срещу подобни ограничения. Три събития през последното десетилетие ги убедиха особено силно в тази необходимост:

През 2012 г. Съединените щати отрязаха Иран от SWIFT, глобалната система за банкови съобщения, която управлява почти всички международни плащания, в опит да изолират страната финансово. И други съперници на САЩ веднага забелязаха, чудейки се дали те не са следващите.

Тогава, през 2014 г., западните страни наложиха санкции на Русия, след като тя присъдени Крим, което естествено накара Москва да превърне икономическата автономия в свой основен приоритет.

И накрая, през 2017 г. Вашингтон започна търговска война с Пекин, която скоро се разпространи във високотехнологичния сектор. Чрез ограничаване на износа на своето полупроводниково ноу-хау в Китай, Съединените щати сигнализираха на всички свои противници, че техният достъп до критични технологии също може да бъде ограничен.

Предупрежденията за негативните последици от прекомерното прилагане на санкции не са нови. През 1998 г. американският президент Бил Клинтън се оплака, че Америка е станала „пристрастена към санкциите“ като наркоман. Той се тревожи, че страната „може да изглежда така, сякаш искаме да наложим санкции на всеки, който не е съгласен с нас“.

Един от начините, по които страните са станали по-устойчиви на санкциите, е чрез двустранни валутни суапове, които им позволяват да заобиколят щатския долар. Транзакциите за валутен суап директно свързват централните банки една с друга, елиминирайки необходимостта от трета валута за търговия. Китай се възползва от този инструмент незабавно и с видимо удоволствие, подписвайки споразумения за валутен суап с повече от 60 държави, включително Аржентина, Пакистан, Русия, Южна Африка, Южна Корея, Турция и Обединените арабски емирства, на обща стойност близо 500 милиарда долара. Целта на Пекин е ясна: да даде възможност на китайския бизнес да заобикаля финансовите канали на САЩ, когато Поднебесната империя поиска това.

През 2020 г. за първи път Китай уреди повече от половината от търговията си с Русия във валута, различна от щатския долар, което направи повечето от тези търговски обмени освободени от санкциите на САЩ. Това, че Русия и Китай ще разработят канали за плащане, използвайки юана и рублата, не трябва да е изненада за никого. През март 2020 г. Шанхайската организация за сътрудничество, международна политическа организация, чиито членове включват Китай, Индия и Русия, даде приоритет на развитието на плащания в техните национални валути в опит да заобиколят долара и санкциите на САЩ.

Нарастващото желание на Китай да се откаже от щатския долар е разбираемо предвид катастрофалното състояние на отношенията между Вашингтон и Пекин. Но съюзниците на САЩ също сключват сделки за обмен на валута. През 2019 г. Индия закупи от Русия зенитно-ракетни системи С-400. Сделката за 5 милиарда долара определено имаше за цел да намали санкциите върху първите санкции на САЩ. Но Делхи и Москва възродиха споразумение за обмен на валута, което датира от съветско време. Индия купи руските ракети, използвайки смесица от рубли и индийски рупии и по този начин избегна санкциите на САЩ, които биха могли да бъдат използвани за осуетяване на сделката.

https://twitter.com/yordan_halachev

Йордан Халачев

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев