АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ" И БСП СЕЗИРАХА КС ЗА ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Конституционният съд
23.12.2022 / 15:14

Парламентарните групи на БСП и "Възраждане" внесоха искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна, съобщиха от пресцентровете на двете партии. Необходимият брой подписи за такова искане е събран. Под документа са се подписали 50 народни представители – 26 от "Възраждане" и 24 от "БСП за България".

В днешния брой на "Държавен вестник" е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Парламентът прие законопроекта на 16 декември. Тогава депутатите решиха списъкът с предоставяната военна помощ да не бъде обнародван в "Държавен вестник". От "БСП за България" настояваха списъкът да бъде публичен, обявиха също, че ще атакуват закона пред Конституционния съд.

След като в днешния бой на "Държавен вестник" бе публикуван Указа за оказване на военна помощ на Украйна, подписан от президента Румен Радев, беше даден и брифинг, на който беше обявено, че логистиката по доставките е в ход.

Същевременно лидерът на БСП Корнелия Нинова даде брифинг в парламента и потвърди, че запазват категоричното си намерение да сезират КС по казуса, като добави, че ще използват всички начини по закон и ще положат всичко по силите си, за да спрат този договор.

А президентът Румен Радев коментира отказа си да наложи вето във връзка за военна помощ за Украйна и намеренията на БСП да сезират КС така: "Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на КС след ратификация на международен договор, е невъзможно".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев