АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТАЧНИТЕ КОМИТЕТИ НА КНСБ И КТ „ПОДКРЕПА“ СЕ СЪБИРАТ ПРЕЗ ЯНУАРИ

Снимка: БТА
22.12.2022 / 19:29

Имаме общо решение на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ през януари да се съберат стачните комитети на двата синдиката и да преценят какви по-нататъшни действия да предприемат.

Това заяви икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което синдикати, работодатели и представители на правителството не успяха да постигнат съгласие за размера на минималната работна заплата от 1 януари догодина, предаде БТА.

„Редица са секторите, в които напрежението продължава да расте. В някои сектори успяхме да договорим по 10% увеличение, независимо от упоритостта на служебното правителство да не увеличава минималната работна заплата. Тези 10% обаче са крайно недостатъчни, а има редица сектори, в които и такова увеличение няма да се случи“, посочи Григорова.

Според нея има „кумулативно натрупване на напрежение“, което е допълнено от продължаващите енергийни проблеми в страната.

Служебното правителство първоначално предложи минималното възнаграждение, получавано от около 500 хил. българи, да стане 770 лева от 1 януари 2022 г. По време на днешното заседание на НСТС служебният вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи, че министерството е готово да ревизира своето предложение и то да стане 780 лева.

Двата синдиката поискаха размерът на минималното възнаграждение да надхвърли 800 лева.

В сряда от КНСБ също заявиха готовност за национални протестни действия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев