АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДЛАГА 780 ЛЕВА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

Пари
22.12.2022 / 19:03

На провелия се днес Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет работодатели, синдикати и Социалното министерство не успяха да постигнат съгласие за минималната работна заплата.

Вицепремиерът по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи, че министерството е готово да ревизира своето предложение и то да стане 780 лева.

„Водили сме се от възможността новият размер на минималната работна заплата да изпълни две функции – икономическа и социална“, коментира Лазаров и поясни, че предвиденото увеличение възлиза на около 8,5% спрямо сегашния размер от 710 лв., утвърден от 1 април 2022 г.

Още в първите дни на януари ще бъде създадена работна група, която да започне работа по транспонирането на директивата и отчитането на всички нормативни актове, които ще бъдат изменени.

Представители на работодателските организации изразиха принципна подкрепа за предложението, но поискаха размерът на минималната заплата да не бъде единен за цялата страна, а обособен по икономически дейности.

Председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че от организацията препоръчват предвиденият размер да бъде за брутна заплата.

„От няколко седмици България се тресе от различни варианти, механизми, схеми, числа, свързани с МРЗ. Очакванията на хората са за едно прилично и сериозно увеличение, което да подкрепи техните доходи”, каза от своя страна Пламен Димитров от КНСБ.

"От март насетне и сега се опитваме да компенсираме доходите на работещите заради инфлацията, която ги изяждаше. Целта ни е да компенсираме доходите поне до размера на инфлацията, така че работещите българи да продължават да купуват и да поддържат ръста на икономиката", посочи още Димитров. Затова, според КНСБ, минимална работна заплата от поне 850 лв. ще е достатъчен механизъм за компенсиране на „изядените от инфлацията“ доходи.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ също припомни, че от синдиката настояват минималната заплата да стане 850 лв.

„Беше отказано с аргумента, че не било нормално минималната заплата да се увеличава два пъти в рамките на една година“, каза Григорова.

По думите й увеличение на минималната заплата на 780 лв. няма да покрие инфлацията. Все пак заяви, че синдикатите са “склонни да се съгласят” МРЗ да стане 780 лв от началото на януари 2023 г., но ако след това последва “бърза промяна в рамките на следващите няколко месеца, така че да стигне поне до 830 лв.”.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев