АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА

Законопроектът, предложен от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, бе гласуван с 200 гласа "за", нито един "против" и един "въздържал се"
22.12.2022 / 13:03

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се регламентира създаването на съоръжения за съхранение на електрическа енергия. Законопроектът, предложен от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, бе гласуван с 200 гласа "за", нито един "против" и един "въздържал се".

В доклада на водещата комисия по енергетика се изтъква, че съхранението на енергия играе важна роля в процеса на преход към въглеродно неутрална икономика, подобрява стабилността на енергийната мрежа, сигурността на електроснабдяването и намалява разликата между екстремните стойности на цените на енергията. Посочва се, че по тази причина трябва да се внедри широка гама от технологии за съхранение, притежаващи всички характеристики по отношение на мощност, капацитет и време за реакция, за да допринесат за стабилността на мрежата, регулиране на напрежението, оперативен резерв.

Настоящият законопроект определя съхранението на енергия в съответствие с евродиректива като "отлагане на крайното използване на електроенергия за момент, по-късен от момента на нейното производство, или преобразуването на електрическа енергия във форма на енергия, която може да се съхранява и впоследствие да се преобразува отново в електрическа енергия или да се използва като друг енергиен носител", се казва в доклада на комисията.

В текста се посочва, че дейността по съхранение на енергия ще се извършва свободно на пазара, без да е необходимо издаване на лицензия. За търговската експлоатация на съоръжения за съхранение на енергия не се изисква издаване на лицензия от Комисията за енергийно и водно регулиране. Операторите на съоръжения за съхранение могат да станат доставчици на системни услуги, както и да сключват сделки с електрическа енергия, пише още в доклада на комисията.

Николай Костадинов от "Възраждане" заяви, че парламентарната му група ще подкрепи този законопроект и ще направи предложения между първо и второ четене.

Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната" също изрази подкрепа за приемането на законопроекта. В изказването си той посочи, че с текстовете се въвежда определението за съхранение на електрическа енергия, дефиницията за това какво е съоръжение за съхранение на електрическа енергия, както и за режима за интегрирането на този тип системи в електроенергийната система.

Табутов каза, че за осъществяването на успешен преход към нисковъглеродната и независима електроенергийна система, която ще гарантира конкурентоспособността на българските предприятия и високото качество на живот на българските граждани, трябва да имаме минимум две предпоставки - първата предпоставка е изграждане на нови енергийни мощности, които не са базирани на изкопаеми горива или вносни такива, което е свързано с изграждането на нови ВЕИ мощности - соларните и вятърните централи, и втората предпоставка е именно наличието на съоръжения за съхранение на електроенергия, които по думите му да гарантират сигурността, ефективността и гъвкавостта на електроенергийната система.

Депутатът отбеляза, че нуждите и ползите от подобни съоръжения са безспорни. Табутов коментира, че това, което са предложили колегите му от ГЕРБ-СДС, е доста смислено и полага основата на едно по-подробно законодателство, което да уреди впоследствие различните видове съоръжения за съхранение. Той посочи, че между първо и второ четене ще направят предложения за прецизиране.

Георги Самандов от "Български възход" също заяви подкрепа за така предложените изменения.

Източник БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев