АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДИМИТЪР ВАЦОВ: МАЛКИ СА ШАНСОВЕТЕ ЗА КОМПРОМИС В ПАРЛАМЕНТА

 Проф. Димитър Вацов Снимка: "Денят" с Веселин Дремджиев
21.12.2022 / 19:10

"Малки са шансовете за компромис в парламента. Вижда се, че по принципни политики дебат не се води. ПП и ДБ настояват за връщане на Изборния кодекс, но срещат съпротива от т.нар. "хартиена коалиция". ГЕРБ и ДПС поставят условие пред ПП в бъдещ кабинет да отсъстват Кирил Петков и Асен Василев. Отново виждаме на какво елементарно ниво се получава невъзможност за решение".

Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Димитър Вацов.

И допълни, че дори правителство на малцинството ще бъде бламирано.

"Два процеса се сблъскаха фронтално и те разбиват възможността за намиране на компромис. Тече ясна антикорупционна вълна. С войната се появи нов фронт на конфронтация - путинисти срещу продемократично настроени хора. БСП залита във все повече пропутинска посока и тя става невъзможен коалиционен партньор на ПП и ДБ. Сега е невъзможно да се състави мнозинство - антикорупционно и продемократично".

В предаването "Нещо повече" с водещ Георги Марков политологът посочи, че единствената възможност за третия мандат е коалиция ДПС - ГЕРБ - БСП - "Български възход", която да излъчи програмно правителство, но в същото време изрази съмнение, че това ще се случи.

"Президентът до голяма степен работи да не се състои правителство и да продължи да управлява със служебно правителство".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев