АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАТИТЕ: БСП ПРИПОЗНА НАШИТЕ ИСКАНИЯ ЗА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

 БСП припозна нашите искания за минимална заплата, заявиха от КНСБ на съвместна пресконференция с депутатите от левицата
21.12.2022 / 16:00

„Причината работещите да не получат ръст на минималната си работна заплата след няколко дни са приетите предложения в социална комисия за минимална работна заплата вчера и отхвърлянето да се обсъжда Кодексът на труда на второ четене в зала днес.“

Това заяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, по време на съвместния брифинг на синдикатите с парламентарната група на „БСП за България“ в Народното събрание.

„БСП припозна нашите искания за ръст на минималната работна заплата, но останалите партии на този етап не го правят. Ръстът, който желаем, е точно толкова, колкото кумулативната инфлация до момента – ние не искаме нищо повече от това работещите на минимална заплата да могат да си купят същото, което са могли преди една година“, каза Костов.

Той посочи, че в момента се налага хората да работят шест седмици допълнително, за да си позволят същите стоки и услуги, които са могли да си позволят по същото време предходната година. Костов заяви, че увеличаването на минималната работна заплата е очакване на работещите вече повече от шест месеца в условия на рекордната инфлация за последните 25 години и определи случващото се като абсолютно недопустимо.

„С процедурни хватки увеличаването на минималната работна заплата се отлага. Напът сме да посрещнем новата година без ръст на минималната работна заплата или с такъв ръст, какъвто определи Министерски съвет. Той обаче е недостатъчен, не отразява реалната икономическа действителност и не отговаря на изискванията на работещите“, каза икономистът.

„Ние от КНСБ категорично заставаме против всякакви опити да се пипа класът, да се вкарва в минималната заплата или да се правят каквито и да е други еквилибристики, които не почиват на нито едни официални емпирични данни, а по-скоро на някакви други, които са писани на коляно, с цел да не се вдигне минималната работна заплата“, каза в заключение Любослав Костов.

По време на съвместния брифинг на „БСП за България“ и синдикатите, вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че увеличаването на минималната работна заплата е едно от основните искания от протестите на КНСБ. „При неслучване на този процес, КНСБ заявява готовност за национални протестни действия, които ще бъдат в много големи мащаби“, категоричен бе Капитанов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев