АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПО ИНИЦИАТИВА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ СЪСТОЯ СРЕЩА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА РАННИТЕ БРЕМЕННОСТИ, БРАКОВЕ И ОТПАДАНЕ ОТ УЧИЛИЩЕ

Среща
21.12.2022 / 12:11

На 16 декември в залата на Детска градина „Надежда“ в град Сливен се проведе поредната среща за обсъждане на мерките и дейностите по ограничаване на тенденцията за раждане на деца от малолетни и непълнолетни момичета, за посещаемостта на децата в училище и решаване на проблемите с ранното отпадане от образователната система.

Срещата беше организирана от Областна администрация Сливен и Асоциацията на образователните медиатори в област Сливен. В нея взеха участие заместник-областният управител Антоний Андонов, експерти от Регионалното управление на образованието, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Община Сливен, Областната дирекция на МВР, представители на Асоциацията на образователните медиатори, Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, здравни медиатори от четирите общини и пастори от кв. „Надежда“.

Целта на срещата бе да се предложат мерки за редовна посещаемост на децата в училище и за ограничаване на тенденцията „деца раждат деца“.

Обсъдени бяха проблеми, свързани с мотивацията на децата да посещават редовно учебните занятия, качеството на образование в училищата, в които се обучават деца от уязвими групи, условията на живот в квартал „Надежда“, липсата на документи за самоличност на част от ромското население, отговорността на родителите към образованието и отглеждането на децата, отношението към ранните бракове и др.

Заместник-областният управител Антоний Андонов призова представителите на религиозните институции в кв. „Надежда“, здравните и образователни медиатори и неправителствените организации към партньорство и съвместна работа с държавната администрация и образователните институции по тези наболели проблеми: „Вие сте хората с авторитет сред общността, можете да влияете на процесите и да допринесете за разрешаване на проблемите. Няма оправдание за това, че дете на 12 години ражда дете. Това е опасно за здравето както на майката, така и на новороденото. Трябва да предприемем мерки в тази насока, както и за редовна посещаемост на училище. Държавните институции не са безразлични към проблемите на уязвимите групи. Ще съдействаме, в рамките на правомощията си, за да променим тенденцията в положителна посока. Трябва да си партнираме, за да имаме постижения“, категоричен бе той.

Всички участници в срещата бяха единодушни, че съвместната и координирана работа между институциите, организациите и медиаторите е от ключово значение за постигане на резултати и намиране на ефективни решения за проблемите.

Здравните медиатори, присъстващите пастори и представителите на Асоциацията на образователните медиатори заявиха готовност да работят със семействата на отпадналите или в риск от отпадане от образователната система деца, за да ги мотивират да посещават училище, да им помогнат да осъзнаят важността на образованието. Те се ангажираха да провеждат регулярни беседи и срещи със семействата на децата в риск, по време на които да разясняват вредните последици от ранното забременяване и раждане, от ранните съжителства и бракове. Всички участници заявиха убеждението си, че е необходимо да се наблегне върху работата с родителите.

Експертите от Регионалното управление на образованието акцентираха върху необходимостта от съвместни действия по обхващане и включване в образователния процес. Те наблегнаха върху важността да се посещават редовно детската градина и училище, защото това гарантира положителен ефект върху детското развитие. Представителите на РУО изтъкнаха важността от партньорството с образователните и здравни медиатори, с неправителствените организации и лидерите на общността. Това е пътят да се достигне до всеки родител и за утвърждаване на образованието като ценност и фактор за по-добро бъдеще. Изтъкната бе и необходимостта от разясняване на последствията от ранното обвързване и раждания върху физиката, психиката и емоциите на подрастващите.

Заместник-областният управител предложи срещите в подобен разширен формат да се провеждат регулярно и на тях да се отчитат резултатите от осъществените дейности по подобряване обхвата в образователните институции, увеличаване посещаемостта в училище и ограничаване на случаите „деца раждат деца“.

„Това са наши български деца и ние трябва да се погрижим за тяхното развитие. Трябва да се работи с родителите, които носят основна отговорност за пълноценното развитие на своите деца. Както всички имаме права, така имаме и задължения, и при неспазването им законът следва да се прилага справедливо за всички“, подчерта в заключение Антоний Андонов.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев