АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛС С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАЧАЛНАТА ЗАПЛАТА НА ЛЕКАРИТЕ

Снимка: БЛС
19.12.2022 / 16:57

Началната заплата на лекар без стаж в болница да бъде 50 процента от средната заплата на лекар от съответната специалност в съответния регион у нас. Това е един от вариантите за определяне на минималното възнаграждение на медиците, които работят в болници, предложен от екип икономисти по задание на Българския лекарски съюз. Идеята е да се изработи икономически издържан модел на заплащане на лекарския труд, който да бъде предложен за одобрение на здравното министерство.

Вторият предложен вариант за изчисляване на минимална заплата на лекар в болница е като се вземат 60 процента от средното заплащане на лекарите в тази специалност, които работят в даден регион. Оттам-нататък заплатата на лекарите да се определя от професионалната им квалификация, нивото на компетентност на болницата и жизнения стандарт в населеното място, предвижда разработеният модел, представен от председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. Той го определи като предложение за формиране на мотивационно възнаграждение:

„Защото мотивира в крайна сметка човек да се развива в професията си и ако държавата реши може да бъде мотивиран да работи в определени региони и в определените болници, които смятаме, че са важни да бъдат подсигурени с кадри“.

От Лекарския съюз очакват, че ако моделът бъде приет, това ще даде възможност цените на клинични пътеки и на прегледите да се формират на базата на доказателства за стойността на лекарския труд.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев