АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ: ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ХАОС МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ НЕПРЕДВИДИМ ИГРАЧ

Любомир Стефанов
19.12.2022 / 09:41

"Времето е най-дефицитният ресурс на българската политическа и партийна система. Гражданите започват да отвръщат поглед от политиката и това би трябвало да е притеснително за политиците."

Този коментар направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в Нов български университет.

"Усещам лек тон на паника да се промъква в публичното говорене на видимите политически партии", посочи Стефанов. По думите му има драматичен спад на доверието във всички партии.

Около 110% беше ясно, че кабинетът с първия мандат няма как да мине, смята той.

Според него ПП прави опит за търсене на идентичност, да се утвърди като автентичен политически субект, да изгради структури по места, да се разшири периферията, като всичко това е "сложен процес", отбеляза политологът.

Стефанов прогнозира, че ПП и ДБ няма да се явят заедно на парламентарни избори, въпреки че възможностите се увеличават, защото имат различна целева група. За местните избори обаче ще сформират коалиции ад хок в отделни общини.

ГЕРБ имат най-голямо твърдо ядро и най-голям брой симпатизанти и последователи, затова задържат първото си място в допитванията на социолозите, допълни той.

Любомир Стефанов очерта алтернативите "партийната система да влезе в предсказуеми черти" или напротив – "ескалация, която да ни предложи повече от същото".

"Кой може да спечели от целия този хаос? Непредвидим играч, който го няма на сцената, или ако го има, в момента изглежда маргинален, но може да изригне с правилните послания в правилния момент. Не е задължително това да бъде Възраждане, както всички смятат, че ще се случи", заяви политологът в предаването "Преди всички".

"Имаме три месеца, в които т.нар. системни, видими играчи, парламентарно участващи или били съвсем скоро и с потенциал да бъдат, могат да разкажат себе си в следващите три месец. Не изключвайте ИТН!"

Запитан изчерпан ли е моделът "експертно правителство", Стефанов подчерта: "Силно се надявам този модел повече да не бъде повдиган. Това е някаква перверзия, дъвка или смокиново листо."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев