АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОВЧАРОВ: ГАЗЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПОСКЪПВА, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАГУБИ 1 МЛРД. ЗАРАДИ "КОАЛИЦИЯТА НА ВОЙНАТА"

Румен Овчаров
16.12.2022 / 09:25

„България ще загуби около 1 млрд. от експериментите на тези хора, от т. нар. „коалиция на войната”. Това е коалиция, която се опитва всячески да си осигури подкрепата на Запада, на САЩ. През април министърът на енергетиката разреши източване на 120 млн куб. от находището "Чирен", които са нагнетени при ниската цена. Нагнетяват ги отново през септемри и октомври, когато цената на газа е над 300 лв./мегават час. Сега се точат нагнетените количества, които са четворно по-скъпи".

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Румен Овчаров, бивш енергиен министър и депутат от БСП и прогнозира, че природният газ ще продължи да поскъпва.

„Номинацията на Николай Павлов (за енергиен министър от проектокабинета на ГЕРБ) не беше случайна, изборът му бе съвсем правилен. Николай (Павлов) е титан в професионален план. Кирил Петков не случайно подскачаше, лъжеше брутално от парламентарната трибуна, но така си може човекът”, обясни Овчаров.

Според него Павлов каза няколко неща от парламентарната трибуна, които "разбиват на пух и прах всички твърдения на ПП".

„От 1 юли заради тях (ПП) дължим 180 млн. долара повече. Като добавим и парите за отказа от руските доставки, България само за трите месеца надплати около 580 млн. лева", обясни Румен Овчаров.

Относно политическата криза и опитите да бъде съставен редовен кабинет, той обобщи, че ситуацията е комична.

„Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно. ГЕРБ очевидно се позаблудиха от успешния избор на председател на парламента, може би от т.нар. поносимост с президента и решиха, че могат с малко макиаж да влязат директно във властта през парадния вход”, каза Овчаров.

„ГЕРБ избързаха и високомерието им докара вчерашния резултат. Днес от ПП влязоха във фазата, в която бяха преди година и няколко месеца. С 50 депутата вместо да търсят подкрепа, те поставят условия. Помните Слави Трифонов как поставяше условия и къде стигна”, каза бившият министър в кабинета на Сергей Станишев.

Относно опита за съставяне на кабинет, той каза: „Две партии, които не са научили нищо ново, се опитват с ултиматуми да определят бъдещето на страната. ГЕРБ ще трябва да разбере, че трябва да се откаже от нещо – по какъв начин ще бъде избран новият ВСС. ПП вместо да поставят условия на ляво и на дясно, да помислят какво и как да подкрепят”.

За президентското вето върху промените в ИК той каза: „Не виждам причина БСП да се откаже от частичното връщане на хартиената бюлетина”. Според него реалната избирателна активност е около 30%, а не 39%.

„Т.нар. псевдореволюционери показаха, че техният модел на управление не се различава от паралелния модел на ГЕРБ - не можем да свалим главния прокурор, но ще си направим комисия, оглавена от наш човек, той ще върши това, което ние му кажем”, обясни ситуацията Румен Овчаров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев