АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: РЕДНО Е И ВТОРАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ДА ПОЛУЧИ ВРЕМЕ ЗА ПРЕГОВОРИ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ

Румен Радев
15.12.2022 / 12:04

Редно е и втората политическа сила да получи допълнително време за преговори за съставяне на кабинет. Това обяви президентът Румен Радев, който е на срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел.

"Всеки опит за съставяне на кабинет трябва да бъде насърчаван. Първата политическа сила получи допълнително време за тези усилия. Редно е и втората политическа сила да има някакво допълнително време за преговори", посочи държавният глава. И допълни: "Дано това допълнително време да се използва освен за съставяне на кабинет и за приемането на някои важни закони, а не за предизборна агитация".

В белгийската столица Радев коментира и темата "Шенген".

"Убеден съм, че България ще влезе следващата година в Шенген"

„Най-важното е, че следващата година България ще влезе в Шенгенското пространство, работейки с Нидерландия и Австрия. С президента на Румъния ще повдигнем отново въпроса за Шенген, който за много хора звучи абстрактно, но той е важен за развитието на страната ни. Това е борба за нашето достойнство, защото България винаги е била неразделна част от културно-историческото развитие на Европа. Крайно време е да заемем полагащото ни се достойно и равноправно място в европейското семейство”, подчерта той.

По думите му на срещата на върха той ще поиска от лидерите ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии за присъединяването ни към Шенген. „Искаме точен срок за приемането на България в Шенген и той да бъде необратим.

Октомври е най-късната дата и цел, която си поставяме. Ще направим всичко възможно този срок да се ускори. Зависи много от това дали българският парламент ще приеме през януари два важни закона - антикорупционният закон и за отговорност на главния прокурор”.

По думите му това е важно за развитието на страната, за европейското бъдеще на България, за възхода на българската икономика, за стандарта и качеството на живот в България.

"Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и Румъния, ще има и положителен ефект върху туризма", допълни Румен Радев.

Източници: бТВ, NOVA TV

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев