АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИМХ ПРЕДУПРЕДИ: ЗАПОЧВАТ НОВИ ВАЛЕЖИ – ОТ ДЪЖД И СНЯГ. ВЪЗМОЖНИ СА ПОЛЕДИЦИ!

НИМХ предупреди: Започват нови валежи – от дъжд и сняг. Възможни са поледици!
14.12.2022 / 12:52

През нощта от запад-югозапад ще започнат нови валежи от дъжд, които ще обхванат почти цялата страна. На много места в Западна България ще има условия за поледици, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В Северозападна България валежите ще са предимно от сняг и се очаква да се образува нова снежна покривка - до 10-15 см. Ще духа слаб, в Източна България и на места северно от планините умерен до силен юг-югоизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, в София - около 0°.

В четвъртък от запад-северозапад валежите ще спрат, а след обяд и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Вятърът ще се ориентира от запад и ще бъде слаб, в Североизточна България умерен. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните райони до 13-14° на места в Южна България.

По Черноморието ще има значителна облачност и превалявания от дъжд, които след обяд ще спрат, а облачността ще се разкъса, на места и намалее. Ще духа умерен юг-югоизточен вятър, който към обяд ще се ориентира от запад-северозапад и малко ще се усили. Максимални температури - между 10° и 12°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините още сутринта валежите ще спрат, а облачността ще започне да се разкъсва, на места и да намалява. Ще духа силен и бурен западен вятър, който до вечерта ще отслабне до умерен. Максимална температура на 1200 метра около 7°, на 2000 метра – около 2°.

През следващите дни вятърът у нас ще е от юг и с него ще се затопли още, в събота минималните температури в по-голямата част от страната ще са между 7° и 12°, а максималните - между 13° и 18°, по-ниски ще остават в западната част от Дунавската равнина, където ще се задържат температурни инверсии.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев