АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ГЛАСУВА ПРАВИТЕЛСТВОТО "ГАБРОВСКИ"

Народно събрание
14.12.2022 / 07:58

Очаква се депутатите да гласуват кабинета на проф. Николай Габровски. Според предварителната програма - точката е първа в дневния ред за днес.

Събира ли правителството, излъчено с първия мандат на ГЕРБ необходимата подкрепа – какви са предварителните нагласи на парламентарните сили.

Въпреки всички положени усилия от страна на ГЕРБ и уверенията им, че поставят партийните интереси на заден план и че не инсталират никого, засега четири от 7-те парламентарно представени партии остават на вече заявената категорична позиция "против" кабинета Габровски. Заявките на Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", Костадин Костадинов от "Възраждане", Георги Свиленски от БСП и Атанас Атанасов от "Демократична България".

„Няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ и при така предложената формула“, каза Гюров.

„Не, няма да подкрепим правителството. Да, всички ще гласуваме против. Не, няма да излезем от залата“, категоричен бе Костадинов.

„Крайно време е 48-ият парламент да излъчи кабинет. И за съжаление колегите от ГЕРБ няма да успеят. Надявам се това да се случи във втория мандат, за да не стигаме до кризисния трети мандат“, каза Свиленски.

„Нямаме никакви основания да си променяме позициите отпреди това, т.е. няма да подкрепим кабинет, предложен от ГЕРБ, няма никакво значение какви хора има, защото отзад стърчи Борисов“, посочи Атанасов.

От "Български възход" отказаха да заявят решението си след заседание на групата, а от ДПС посочиха, че по-скоро ще гласуват "за" предложеното правителство.

"С цялото ми уважение към проф. Габровски и неговите усилия, не искам предварително да огласявам пред медиите какво ще бъде ни бъде поведението, но ще го видите", каза Стефан Янев, лидер на "Български възход".

"Ние по-скоро ще подкрепим кабинета "Габровски", но все пак зависи и от програмата и от начина, по който ще се представят. Ние правим големи компромиси за подкрепата на това правителство", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Ако двете групи подкрепят кабинета, заедно с ГЕРБ гласовете за правителството на Габровски стават общо 115, при необходими 121.

Възможни са обаче игри с кворума, въпреки че формациите уверяват, че няма да има такива.

В седмичната програма на парламента, планирана като точка в петък, влиза и окончателното гласуване на ратификацията на Споразумението между министерствата на отбраната на България и на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Освен това депутатите ще разгледат проекторешение на ГЕРБ за намаляване на Коледната ваканция на Народното събрание, което предвижда парламентът да почива от 24 декември до 2 януари включително. Ако бъде прието, ваканцията на народните представители ще бъде намалена наполовина.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев