АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ФОРМАЦИИ ЗАПАЗВАТ ПОЗИЦИИТЕ СИ ПО ПРАВИТЕЛСТВО С МАНДАТА НА ГЕРБ

 Проф. Николай Габровски -  номиниран за премиер от ГЕРБ
13.12.2022 / 15:48

Парламентарно представените формации запазват позициите си спрямо предложения с първия мандат на ГЕРБ проектокабинет.

Преди началото на пленарното заседание стана ясно, че промяна в досега заявените позиции на опонентите на ГЕРБ няма. Нещо повече – започнаха разговорите за втория.

От "Продължаваме промяната" (ПП) няма да подкрепят предложения от проф. Николай Габровски кабинет. Председателят на парламентарната група Андрей Гюров уточни, че докато не бъде издаден указът на президента за вето или за обнародване на закона, има шанс да се работи по втория мандат.

БСП няма основания да променя позицията си за кабинета с мандат на ГЕРБ. Но отсега не могат да кажат за втория – ще изчакат какво формула ще предложат ПП. Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на групата. Който беше категоричен – че игри с кворума няма да има, няма да има отсъстващи депутати.

Демократична България няма да подкрепи проектокабинета Габровски, защото зад него стърчи Борисов, каза Атанас Атанасов.

Не, няма да размислим, няма да подкрепим правителството, няма да излезем от залата и ще гласуваме против, каза лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

Неясна остава обаче евентуалната подкрепа от деклариралите желание за диалог.

Ръководството на ДПС и парламентарната им група се събират днес в 16 часа. Час по-късно решава парламентарната група на "Български възход" (БВ). Политическата парализа има нужда от хирурзи, но не знам дали това е подходящият екип, двусмислено коментира Румен Йончев.

Така че интригата остава - дали 12-те гласа на БВ и 36-те на ДПС ще се прибавят към 67-те на ГЕРБ и дали общо 115 ще бъдат достатъчни, за да бъде избран кабинет.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев