АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЩЕНСКА МАРКА С ГЕРБА НА СЛИВЕН БЕШЕ ПУСНАТА В УПОТРЕБА, КАКТО И МАРКА С ГЕРБА НА КРУМОВГРАД

Две нови пощенски марки и плик с печат с гербовете на общините Сливен и Крумовград бяха валидирани от Министерството на транспорта и съобщенията
09.12.2022 / 11:54

Две нови пощенски марки и плик с печат с гербовете на общините Сливен и Крумовград бяха валидирани от Министерството на транспорта и съобщенията. Филателното издание е второ на тема „Българска градска хералдика. Пускането им бе отбелязано с церемония по валидиране в Крумовград, на която присъства секретарят на община Сливен Валя Радева.

„Радвам се, че нашият герб е на пощенска марка, защото мисля, че не е отминало времето на традиционното писмо и сливенският символ ще има възможност да пътува в страната, а защо не и по света“, каза тя.

Автор на сливенския герб е Евгени Вълев, като в сегашния му вид е приет през 1996 г. Символът изразява неговата идентичност и връзката на традиции - минало и настояще. Гербът има форма на готически триъгълен щит. Върху него са изобразени - конник с тръба и Стария бряст. Венечно върху щита е разположена зидова корона с пет зъбера. Гербът присъства като елемент от знамето и печата на град Сливен. Гербът на община Крумовград е създаден от Кирил Гогов и приет като такъв през 1998 г. Основният елемент е конят, изобразени са тополовите листа на Крумовград, както и крепостни стени.

Авторът на листа с двете марки доц. д-р Ненко Атанасов каза, че изборът на двата герба не е случаен, защото малко общини имат красиви гербове с високи художествени качества. Домакин на събитието беше кметът на Крумовград Себихан Мехмед.

Новите марки са отпечатани в тираж от 5 500 броя.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев