АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЛУБ ЗА МЛАДИ ПОП И РОК ИЗПЪЛНИТЕЛ "РИТЪМ" ЧЕСТВА 30-ГОДИШНА ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ

момент от награждаването на последния фестивал "Есен по ноти"
08.12.2022 / 16:58

Елена Пеева е възпитаничка на Естрадния отдел на Музикалната академия в София. След като приключва своята активна изпълнителска кариера, в началото на 90-те години Елена създава в Сливен свой Клуб за млади поп и рок изпълнители - "Ритъм". Неговата цел е да насърчава първите стъпки на сливенските музикални дарования и да ги подготвя за голямата сцена. Сливенският клуб бързо добива популярност като авторитетна школа за подготовка на млади поп и рок певци. Десетки са участията на нейните възпитаници в тогавашните телевизионни формати за млади естрадни изпълнители "Хит минус едно", "Като лъвовете" и други. Трудно могат да се пресметнат наградите, получени от национални и международни конкурси, през тези вече 30 години. Както и броят на сливенските деца, преминали през певческата школа на Елена. "Не съм много добра със сметките, затова ми е трудно да изчисля колко на брой са тези деца, но със сигурност са повече от петстотин", казва тя, докато разговаряме в залата за репетиции на клуб "Ритъм". Тук стените са покрити със снимки от участия, дипломи, грамоти и награди, завоювани от децата на Елена - мили спомени от вече 30-годишната история на клуба и от първите постижения на младите сливенски таланти. Някои от тях днес са любимци на българската публика. Сред тях например е Ненчо Балабанов, който никога не забравя да отбележи името на първата си учителка в музиката - Елена Пеева. Сред тях са още Краси Йорданова, Неделяна Христова, Вяра Тодорова, Станислав Илиев, който бе любимец на публиката в едно от изданията на „България търси талант“.

"Едно от най-важните неща в работата ми е да направя от тези деца почтени личности и естети", споделя Елена. "Това не винаги е лека задача, на фона на съмнителните модели и ценности, които ни заливат от екрана, сцената и монитора. Когато започнах да работя с децата, 90% от песните, които те избираха, бяха англоезични. В момента ние имаме задължително преобладаващо български песни в репертоара на всяко дете", не без гордост отбелязва тяхната учителка. Може би именно за да противодейства на чалгизацията, през 2004 година Елена, заедно с малка група от съмишленици, създаде в Сливен националния конкурс за млади поп и рок изпълнители "Цветен камертон". Той много бързо се превърна в елитен музикален форум за млади таланти от цялата страна и трамплин за бъдеща кариера в естрадата. Сред първите членове на журито и специални гости на конкурса бяха имена като Маргрет Николова, Йорданка Христова, Митко Щерев, Стефан Диомов, Борис Карадимчев, Хайгашот Агасян, Панайот Панайотов, Роси Кирилова, Ваня Костова, Тони Димитрова, Красимир Гюлмезов, Валентин Пензов и много други. За жалост, в момента името на клуб „Ритъм“ и Елена Пеева отсъства от официалния афиш на „Цветен камертон“, но пък броят на изписаните институции расте ли, расте… Но, както е казано в Писанието: „Никой не е пророк в собственото си село“. Колегите на Елена, разбира се, знаят чия е заслугата изобщо да го има „Цветен камертон“ в Сливен.

Следващата голяма инициатива на Елена Пеева, посветена на Сливен и запазването на автентичната българска естрадна школа и песен, е фестивалът на военните клубове „Есен по ноти“, който отново създаде тя - Елена, в партньорство със сливенския военен клуб. И макар прекратен за кратко от Ковид пандемията, преди няколко дни този прекрасен фестивал – празник на сценичното изкуство, отново събра под Сините камъни музикални и танцови младежки формации от цялата страна. Хубаво беше човек да е част от тази еуфорична, млада, усмихната, жизнерадостна вълна, обгръщаща публика и участници, а може би и журито, с председател Хайго Агагсян…

А на 16 декември Клубът на Елена Пеева ще отбележи своя 30-годишен юбилей, с голям концерт във Военния клуб. "Преминахме през труден период по време на Ковид, семействата на нашите възпитаници го преживяха различно, някои трудно, загубиха и близки… През двете години на пандемия ритъмът ни на работа беше драстично нарушен. Като резултат останахме с едно ядро от съвсем малко деца. След това започнахме почти отначало. Сега работим усилено с новото попълнение и се надявам сливенската публика да хареса това, което сме постигнали", каза за Агенция Сливен Елена Пеева.

Елена Пеева не е от хората, които шумят около себе си. Даже е успяла да смести цялата история на Клуб „Ритъм“ в една скромна страничка. Но ние в Сливен знаем, че тази история е много по-богата. И на моменти почти равна на подвиг. История, написана с много обич, труд, вдъхновение и мисия. От един скромен и отдаден на работата си човек…

На 16 декември, от 18.30 часа, във Военния клуб, можем да видим най-малките и малко по-големите ритъмчета на Елена Пеева. И да я поздравим за юбилея, за празника, и че е толкова ярък, всеотдаен и прекрасен човек!

Още снимки от новината

Елена Пеева с две от своите "ритъмчета"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев