АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ НАЛОЖИ ВЕТО В ЕС ЗА €18 МЛРД. ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Унгарският финансов министър Михай Варга
06.12.2022 / 18:39

Унгария блокира решението за отпускане помощ от 18 млрд. евро за Украйна на днешното заседанието на финансовите министри на страните-членки в ЕС. Унгарският министър Михай Варга се изказа от името на страната против приемането от Европейския съвет на законодателните поправки, позволяващи отделянето на тази сума.

"Унгария е против поправки във финансовото законодателство", заяви Варга по време на откритата част от заседанието на съвета по икономически и финансови въпроси.

В крайна сметка финансовите министри решиха да отложат двете ключови гласувания - за международно подкрепено данъчно споразумение и за новия пакет финансова помощ за Украйна.

Причина за ветото на Унгария стана неразрешеният спор за кохезионните фондове на страната. Унгария е на път да загуби €7,5 млрд. по плана за възстановяване и развитие, след като не успя да завърши поредица от реформи, наред с други проблеми, и относно корупцията, нередностите в обществените поръчки и конфликтите на интереси при държавни служители. Освен това може да загуби и други €5,8 млрд. безвъзмездни евросредства за възстановяване на последствията от ковид пандемията. Така общата стойност на пропуснатите европейски пари от страната ще възлезе на €13,3 млрд.

Безпрецедентното замразяване на еврофондове за Унгария бе препоръчано миналата седмица от Европейската комисия, съгласно новия механизъм, предназначен да защити финансовите интереси на ЕС. Тази препоръка беше изпратена на финансовите министри, които имат последната дума. Сега обаче решението бе отложено.

Дневният ред на днешната среща на финансовите министри включваше гласувания за:

• Сделка с посредничеството на ОИСР за установяване на 15% минимален данък върху мултинационалните корпорации;

• Пакет от финансова помощ от €18 млрд., за подпомагане на Украйна да покрие бюджетния си дефицит през 2023 г.;

• Замразяването на €7,5 млрд. от кохезионните фондове на ЕС, предназначени за Унгария;

• Одобряване на унгарския фонд за възстановяване от последиците от COVID-19 на стойност €5,8 млрд.

Данъчното споразумение в ЕС се обсъжда от средата на 2021 г., тъй като трябва да бъде транспонирано в законодателството на евросъюза, за да влезе в сила. Унгария бе едиствената страна, която се противопостави, когато то беше подложено на гласуване през юни, с аргумента, че реформата ще навреди на европейската конкурентоспособност и ще застраши работните места.

Съвсем наскоро Унгария изрази и недоволство по отношение проекта за пакета от €18 млрд. финансова помощ за Украйна, който трябва да бъде финансиран чрез емитирането на нов общ дълг на ЕС. Брюксел има желание да одобри пакета за 2023 г. възможно най-скоро след неуспеха да бъдат отпуснати всички обещани на Киев €9 млрд. по-рано тази година.

Но приемането изисква единодушие и Унгария днес използва правото си на вето, за да окаже натиск върху другите две решения, засягащи нейната хазна – за общо €13.3 млрд., за които обаче е необходимо само квалифицирано мнозинство. Най-големият проблем пред страната е, че планът ѝ за възстановяване и устойчивост трябва да бъде одобрен преди края на годината, в противен случай Унгария ще загуби 70% от предварително разпределените пари.

„Няма да се обезсърчим. Нашата амбиция остава да започнем изплащането на нашата помощ за Украйна в началото на януари - отговори след решението за отлагане чешкият финансов министър Збинек Станжура (Чехия е ротационен председател на Съвета на ЕС). - Ще търсим решение, подкрепено от 26 държави-членки".

Не е ясно обаче кога четирите теми може да бъдат гласувани, тъй като не са планирани други срещи на финансовите министри преди края на годината. Все пак Чехия може да свика спешна среща.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев