АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИКУЛДЕН Е! БЛИЗО 4 000 СА ИМЕНИЦИТЕ НА НИКУЛДЕН В ОБЩИНА СЛИВЕН

Свети Николай Мирликийски Чудотворец
06.12.2022 / 11:10

Днес православната църква чества един от най-обичаните светци в християнския свят - свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е храмов празник на много църкви в цялата страна. Денят е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат над 192 хиляди българи. Според празничната традиция за трапезата се приготвя шаран.

С празнични богослужения православната църква чества един от най-тачените светии - св. Николай Чудотворец. Тя отдава почит към светеца, близо седемнайсет века след времето между трети и четвърти век, през което е живял, както и на забележителните му дела на любов и помощ към страдащите, онеправданите и бедните.

"В град Мир, светецо, се прослави като свещенодеец, защото като изпълни Христовото евангелие, положи душата си за своите люде и спаси от смърт невинните. Заради това се освети като велик тайник на Божията благодат." С тези думи от богослужебните текстове, църквата свидетелства за величието на един от най-почитаните християнски светци, чието име е познато по целия свят - Мирликийския архиепископ, Чудотвореца св. Николай.

Роден през трети век в днешната Мала Азия в християнско семейството, той от малък проявявал забележително благочестие. По необикновен начин бил избран и поставен за владика на град Мир, Ликийска област. Отличавал се с любовта си към бедните и нещастните. Помагал на всички, които били в нужда. Избавял от смърт невинно осъдени, спасявал от гибел намиращите се в опасност мореплаватели. Изключителното житие на Мирликийския чудотворец, преизпълнено с дела на любов към Бога и ближните и до днес е вдъхновение, утеха и надежда за християните.

Мъжете с името Николай в община Сливен са 1909, като в града са регистрирани 1555. Името Никола носят общо 582 мъже. От тях 446 живеят в Сливен.

Дамите с името Николина, които живеят в малките населени места са 56, а в града – 186. Николинка се казват общо 182 жени. От тях 134 са с адресна регистрация в Сливен.

На територията на община Сливен името Николета носят 143 дами, а от тях 115 живеят в града. В населените места името Нина носят 29 жени, в Сливен са регистрирани 172.

Господата с името Нено са 47, от тях 19 живеят в града. Името Ненко носят общо 17 мъже, а представителките на нежния пол с името Ненка, са 28.

Днес повод да почерпят имат и мъжете с името Кольо. Те са 270, като в града с това име са регистрирани 133 души. Господата с името Колю са общо 64.

Дамите, носещи името Никол са 237, 218 от тях живеят в Сливен. Нико се казват общо 14 господа.

Честит празник на всички именици!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев