АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪРНАБИЧ: ЗА КАКЪВ МОРАЛ ГОВОРИ ЕС, КОГАТО БЕЛГИЯ ПРОДЪЛЖАВА ВНОСА НА ДИАМ

 Ана Бърнабич
05.12.2022 / 12:07

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви снощи в интервю за сръбската телевизия ТВ Пинк, че Сърбия има принципна позиция по въпроса със санкциите срещу Русия и всеки път я изразява ясно.

„Що се отнася до санкциите, Сърбия има принципна позиция по въпроса за санкциите. Всеки път изразяваме ясно тази позиция на всяка среща, но както казват в международната политика, странно е, когато се биете в гърдите във връзка с морала, както и за въвеждането на санкции срещу Русия заради агресията в Украйна, а след това виждате, че Белгия се е преборила да не въвежда санкции за внос на диаманти от Русия. В цялата тази морална история диамантите излизат по-важни от агресията и (…) когато някои посланици кажат, че един стандарт не важи за всяка държава, изглежда, че нито един стандарт не важи за нашата държава“, каза Бърнабич.

Тя добави, че Европейският съюз дори няма право да поставя условия на Сърбия, след като глава 31 от Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС не е отворена за Сърбия.

„Анализ на "Файненшъл таймс" показва, че вносът на руски газ в някои страни е по-голям, отколкото е бил преди въвеждането на санкциите срещу Русия. Тук е и Хърватия, която ни казва, че не можем да седим на два стола, но когато могат да извлекат някаква изгода, го правят“, продължи Бърнабич.

Премиерът на Сърбия заключи, че страни като Унгария, Чехия, Словакия, България и Хърватия, които са страни членки на ЕС, са изключени от общото правило, но за Сърбия не се прави изключение.

Състоянието на енергийния сектор на Сърбия е стабилно, въпреки влизащото в сила в понеделник ембарго върху доставките на руски петрол по море за страните от Европейския съюз, заяви Бърнабич, цитирана от ТАСС и БТА.

"Това (забраната за внос на петрол от Русия) ще се отрази на икономиката ни, но Сърбия е енергийно стабилна страна", се казва в изявлението на Бърнабич, цитирано от агенция Танюг. Според министър-председателя благодарение на усилията на президента Александър Вучич Сърбия е "енергийно сигурна страна", а правителството прави всичко възможно, за да се справи с трудностите.

По-рано министърът на мините и енергетиката Дубравка Негре заяви, че напоследък Сърбия внася повече петрол от Ирак и Казахстан, отколкото от Русия. Според министъра страната ще продължи да субсидира цените на електроенергията, така че цената на електроенергията да остане сред най-ниските в Европа. Цените на сръбския газ ще се увеличат с 11 процента, докато цените на газа на световния пазар са се утроили.

На 5 декември влиза в сила ембарго върху доставките на руски петрол по море за страните от ЕС. В петък страните от ЕС се споразумяха и за регулиран ценови таван от 60 долара за барел за руския петрол, доставян по море. Подобно решение обявиха и страните от Групата на седемте (Г-7) и Австралия. САЩ, ЕС и Обединеното кралство забраняват на своите компании да предоставят транспортни, финансови и застрахователни услуги на танкери, превозващи петрол от Русия на цена над договореното ниво.

Бърнабич коментира и евентуалното участие на президента на Сърбия Александър Вучич в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, като подчерта, че Вучич е единственият, който е успял да осмисли и изпълни кампанията за отмяна на признаването на независимостта на Косово и затова е важно да присъства на срещата в Тирана.

Тя каза снощи, че той все още не е взел решение дали ще участва на срещата. В края на миналата седмица Вучич заяви, че няма да пътува до Тирана на 6 декември за форума. Изявлението му дойде като отговор на решението на Албин Курти да назначи Ненад Рашич за министър в косовското правителство и това, че решението на Курти не е получило заслуженото осъждане от ЕС. По-късно Вучич съобщи, че през уикенда ще вземе окончателно решение дали да присъства на срещата на върха в Тирана.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев