АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗАМИНАВА ЗА ТИРАНА ЗА СРЕЩА НА ВЪРХА ЕС - ЗАПАДНИ БАЛКАНИ

Румен Радев
05.12.2022 / 10:30

Президентът Румен Радев заминава за Тирана, където утре ще представлява България на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.

Визитата на президента в Тирана започва със среща с представители на българското национално малцинство в Албания. Там по официални данни живеят между 35 и 45 хиляди души с българско самосъзнание. През октомври 2017 година властите в Тирана официално признаха българското национално малцинство.

Утре президентът Румен Радев ще участва в Тирана в среща на върха Европейски съюз – Западни Балкани. За първи път страна от региона ще бъде домакин на подобен форум.

Лидерите на 27-те държави членки и на страните от региона ще обсъдят стратегическото партньорство между Европейския съюз и Западните Балкани. Акцент в разговорите ще бъдат предизвикателствата пред сигурността в региона, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност. На срещата ще бъдат обсъдени и възможностите за преодоляване на негативните социални и икономически последици от войната в Украйна, както и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев