АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИН ПАСКАЛЕВ: ДАВАМЕ СИ СМЕТКА, ЧЕ ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ ПРЕД НАС ЩЕ БЪДЕ ДОВЕРИЕТО

Кръгла маса "Лява България"
29.11.2022 / 17:32

Въпросът е ще успеем ли да увеличим доверието към левицата. Тук не се избира лидер.

С тези думи членът на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев откри кръглата маса "Лява България". Залата се оказа тясна, очевидно има очакване.

Тя е организирана от членове на БПС и представители на левицата, напуснали столетницата през годините.

На събитието дойдоха президентът (2012 - 2022 г.) Георги Първанов, лидерът на АБВ Румен Петков, на Д21 Татяна Дончева, на "Изправи се" Мая Манолова, на Нормална държава - Георги Кадиев, които се наредиха на трибяната един до друг.

В залата са бивши министри като Емилия Масларова, Ангел Найденов, Георги Пирински, Дончо Конакчиев и Петър Мутафчиев, бивши депутати като Александър Паунов, лидер на комунистическата партия, Ненчо Темелков, Валери Жаблянов, Дора Янкова, Георги Божинов, Кирил Добрев, Явор Куюмджиев, Жельо Бойчев.

В залата бе и дипломатът Валентин Радомирски и бившият лидер на АБВ Константин Проданов, както и певицата Николина Чакърдъкова.

Единствено не се отзова на поканата Красимир Янков, но тук е Александър Томов, обяви Паскалев.

Това не е учредително събрание, тук не се избира лидер, подчерта членът на НС на БСП Паскалев.

Мая Манолова поиска иска нов ляв субект, със или без БСП на Нинова, който да излезе с общи кандидати и общи листи на парламентарните и местни избори. Според нея доверието в левицата е в реанимация.

"В тази зала през януари 2001 г. подписахме споразумението за Нова левица. Надскочихме последиците от една стогодишна война между социалисти и социалдемократи", припомни Георги Първанов.

Участниците в кръглата маса, изпълнила зала 7 на НДК, започнаха да се събират 40 минути преди събитието, разговаряйки приятелски един с друг, като стари другари, които отдавна не са се виждали.

Направи впечатление, че от бившите лидери на БСП отсъстват Сергей Станишев и Михаил Миков.

Коментирайки събитието вчера, председателят на БСП Корнелия Нинова подчерта, че всички инициатори на събитието са напуснали БСП по времето на Станишев и Миков.

Трябва да се върви към нов субект, заяви Татяна Дончева. Според нея трябва да се анализира опита на десницата. С колкото и партии да обрасне БСП - няма да доведе до нищо, смята тя. Според нея "БСП ще продължи да пада надолу като воденичен камък, барабар с нас".

Политиката е състезание по харесване, каза още тя.

На форума бе прочетено обръщение към левите хора, в което се казва: "Време е за широк ляв фронт, защото социализмът има почва у нас."

Представители на вътрешната опозиция на БСП, както и лидерите на АБВ, "Изправи се, България", "Движение 21", "Нормална държава" и МИР се обединиха върху обща декларация, в която се открои думата "солидарност" като основа за съвместни действия в политиката.

В нея се казва:

"Време е за широк ляв фронт, защото социализмът има почва у нас. България трябва да преосмисли мястото си в новия свят. Ние сме против война, искаме незабавно прекратяване на военните действия и преговори за мир", се отбелязва в текста й.

"Нашата кауза е солидарността - на социалисти, хората на лявата идея, граждани. Разделенията, трупани с години, заплашват с разпад обществото и държавата. Задълбочаващите се неравенства рушат доверието. Ставаме все по-несвободни и независими и като индивиди, и като общество. Какво да се прави? Да отстояваме свободата, икономическата и социална свобода, свободата сам да определяш живота си, но на принципа равна свобода на всички, а не само за икономически и социално силните.

Да насърчаваме солидарността, защото липсата ѝ води до най-големите недостатъци на обществото. Ние трябва да назовем основните леви ориентири, за да се върне лявата идея обратно в обществото. Искаме да живеем в държава, в която икономическите и социални разделения са възможно най-малко. Време е за широк ляв фронт, защото за социализма има място в България", пише в декларацията, върху която се обедини кръглата маса.

В декларацията на лявата среща се акцентира върху важността от въвеждането на прогресивни данъци с необлагаем минимум, за да се преодолее разликата между бедни и богати, осигуряването на енергийната национална сигурност за България и провеждането на справедлив зелен преход, както и на борбата с демографската катастрофа.

"Лявото политическо пространство у нас е разделено и е напът да изчезне. Нужно ни е единение, нови идейни ориентири, съчетаващи традиция и съвременни политически решения", призовават социалистите.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев