АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТТЕ НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИ ВЕСТНИКА В СВЕТА ПРИЗОВАХА САЩ ДА СВАЛИ ОБВИНЕНИЯТА КЪМ ДЖУЛИАН АСАНДЖ

Джулиан Асандж
29.11.2022 / 10:32

Петте най-големи и влиятелни вестника в света - The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel и El Pais, призоваха американските власти да свалят обвиненията срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.

50-годишният австралиец е обвинен в САЩ в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в историята на САЩ.

По обвиненията го грозят общо 175 години затвор.

Асандж опита да се спаси от арест, като влезе в посолството на Еквадор в Лондон и престоя там 7 години. В крайна сметка той бе предаден от еквадорските власти и вече повече от три години Асандж е държан в лондонския затвор с максимална степен на сигурност "Белмарш".

През юни Великобритания одобри екстрадирането му в САЩ, където да бъде съден. Преди година правозащитната организация "Амнести интернешънъл" също призова властите в САЩ да оттеглят обвиненията срещу Асандж, а британските власти - незабавно да го освободят.

"Амнести интернешънъл" се позова на разследване на "Яху нюз", което разкрива, че американските служби за сигурност са обмисляли да отвлекат или да убият Асандж, докато той напуска посолството на Еквадор в Лондон. Тези разкрития "хвърлиха още по-голяма сянка на съмнение върху надеждността на обещанията на САЩ и издават политическите мотиви зад този случай", каза генералният секретар на организацията Аниес Каламар.

"Срамно е, че от близо 20 години никой не е поел отговорност за предполагаемите престъпления на САЩ при войните в Афганистан и Ирак, нито пък е бил съден, а сега един изобличител, разкрил такива престъпления, се изправя пред потенциална доживотна присъда", отбеляза тя.

Асандж е обвинен в кражба и разпространение на секретни материали от американски военни операции в Ирак и Афганистан в сътрудничество с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг. Поддръжниците на Асандж виждат в него разследващ журналист, който извади военни престъпления на бял свят.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев