АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИВШИЯТ ШЕФ НА „ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ” ВАЛЕРИ ГРИГОРОВ: МВР Е В КЛИНИЧНА СМЪРТ

Валери Григоров
23.11.2022 / 11:42

"Към днешния момент може да кажем, че МВР е в клинична смърт. Основният проблем е, че политическата власт у нас систематично, последователно и целенасочено разрушава основните структурни звена на МВР. Това се случва последните 15 години." Това заяви бившият шеф на „Гранична полиция” Валери Григоров в предаването "Здравей, България" на Нова тв.

По думите му липсва управление на полицейските сили. „Повече от 10 години не работи Междуведомственият съвет по въпросите на граничния контрол”, каза той.

Според бившия вътрешен министър - Цветлин Йовчев, в МВР има системен проблем, на който е крайно време да се обърне внимание.

„Основният проблем е в управлението на силите и средствата. Това го виждаме както на границата, така и във вътрешността на страната. Работеше се по създаването на тристранен център между Турция, България и Гърция. Не знам защо той не се направи. Ролята му беше да координира съвместните действия по охрана на границата”, обясни Йовчев. Той беше категоричен, че не може с опити за преследване да препречваме пътя на мигранти.

"Тактиката е сбъркана. Не може с опити за преследване да препречваме пътя на мигранти. Прави се блокада, в която се използват технически средства – например ленти с шипове, триподи. Не знам кой разпореди на загиналите полицаи в Бургас да се опитват да препречат пътя на автобуса с бежанци. Това е самоубийствено”, каза още Йовчев.

Липсата на възпиращи съоръжения доведе до смъртта на четирима полицаи за близо три месеца, заяви от своя страна Илия Кузманов, член на Синдикалната федерация на МВР.

„Прекрачени са абсолютно всички граници. Нашата толерантност не се разбира правилно от ръководството на министерството. По тази причина Синдикалната федерация свиква федеративен съвет на 3 декември, където ще решим с какви действия да настояваме за абсолютно равностойно място в диалога в МВР. Това да не можеш да закупиш възпиращи съоръжения в патрулните автомобили доведе до четирима загинали колеги за 80 дни и един, който бере душа. Колегите са незащитени”, поясни той.

Според него полицаите у нас имат твърде малко правомощия.

„Прекалено много се акцентира върху хуманността към извършителите на престъпления. Твърде ниска стана цената на живота на държавен служител в МВР. Вижте, например, как действат органите на реда в САЩ”, коментира още Кузманов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев