АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АКАД. ЛЮДМИЛ СТАЙКОВ ЩЕ БЪДЕ УДОСТОЕН С ДЪРЖАВНАТА НАГРАДА „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

Акад. Людмил Стайков
17.11.2022 / 18:15

Служебният министър-председателят Гълъб Донев ще връчи годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ на акад. Людмил Стайков. Бележитият филмов режисьор и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ), който е сред основоположниците на кинообразованието в България, ще бъде отличен за своя изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Церемонията по награждаване ще се състои в петък, 18 ноември, от 16:00 часа, в сградата на Националния исторически музей.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 година. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителят ѝ за тази година беше определен от комисия по избора с председател акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Професионалният път на акад. Людмил Стайков, който преди месец навърши 85 години, започва от театралната сцена на Бургаския и Младежкия театър. В БНТ създава редица документални филми за върхови постижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Филмовите му творби постигат изключителна популярност сред милиони зрители. Трилогията „Хан Аспарух“ се превръща във феномен на 80-те години. Подобна е и съдбата по-късно на „Време разделно“ по романа на Антон Дончев, определен с анкета на БНТ за филм на столетието.

През годините филмите на Людмил Стайков представят България на десетки международни фестивали по цял свят. Акад. Стайков е носител на множество награди, както и на ордена „Академични палми“ на Френската република.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев