АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РЯБКОВ: ЗАПАДЪТ СЕ ОПИТВА ДА ВМЕНИ НА РУСИЯ НЕСЪЩЕСТВУВАЩО НАМЕРЕНИЕ ДА УПОТРЕБИ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ

 Сергей Рябков Снимка: МВнР на Русия
17.11.2022 / 17:30

Западните страни се опитват да вменят на Русия несъществуващо намерение да употреби ядрено оръжие. Това заяви в интервю за RTVI заместник-министърът на външните работи на РФ Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Колкото и да отстояваме позицията си по този въпрос, разяснявайки очевидни неща, се опитват да ни вменят някакви несъществеващи намерения (да употребим ядрено оръжие), това е просто отражение на курса към демонизация на Русия", заяви Рябков.

Рябков добави, че Русия може да използва ядрено оръжие само в няколко случая, извън които използването на този вид оръжие е невъзможно.

"Многократно сме отбелязвали – и това е същината на позицията на Руската федерация: използването на ядрено оръжие е възможно в две ситуации, когато се извършва нападение срещу нас или нашите съюзници с използване на ядрено, или друг вид оръжие за масово поразяване. Второто, когато е извършен акт на агресия срещу Русия с конвенционални оръжия и ситуацията е достигнала етап, в който е застрашено самото съществуване на нашата държава“, коментира Рябков.

Той съобщи, че срещата на ръководителите на разузнаванията на Русия и САЩ Сергей Наришкин и Уилям Бърнс на 14 ноември в Анкара е била по инициатива на американската страна.

Срещата на ръководителите на СВР и ЦРУ се състоя на 14 ноември в Анкара в щаб-квартирата на Националната разузнавателна организация на Турция. Шефът на турското разузнаване Фахретин Алтън съобщи след преговорите, ча са били обсъдени заплахите пред международната сигурност, в това число възможната употреба на ядрено оръжие. Преди това пред агенция Bloomberg говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщил, че целта на срещата е да се съхранят комуникациите между САЩ и Русия по въпросите на сигурността.

Не е изключен пълен разрив в отношенията между САЩ и Русия, въпреки че това не е в интересите на Москва, заяви още Рябков. Според него всичко зависи от действията на Вашингтон.

Той отбеляза, че комуникацията и диалогът между двете страни са необходими, но открои "безпрецедентното ниво на русофобия във всички звена на властта в САЩ".

Русия търпеливо ще разяснява чия е отговорността за падналите в Полша ракети, подчерта зам.-външният министър.

Рябков подчерта, че ако не беше намесата на западните страни в държавния преврат в Украйна през 2014 г "много от това, което последва, нямаше да се случи".

Киев не иска преговори с Москва, затова поставя предварителни условия, изтъкна Сергей Рябков.

Според него САЩ съзнателно разширяват подкрепата си за Украйна в конфликта и по този начин все по-дълбоко се въвличат в случващото се там.

Резултатите от изборите за Конгрес в САЩ няма да повлияят на политиката на Америка спрямо Украйна, коментира още той.

Рябков заяви, че Москва при военното си планиране отчита нарастващото въвличане на САЩ в конфликта в Украйна.

Той добави, че Русия ще се придържа и в бъдеще към правилото да не уведомява никого за своите планове във военната област. "Става въпрос за нашия реален противник, мощен опонент, в случая говоря за САЩ", обяви висшият зипломат.

Рябков изтъкна, че позицията на Русия за неприкосновеността на всички региони на Русия, включително новоприетите, остава неизменна.

Той сподели, че Русия предупреждава САЩ да не се превръщат в една от страните във въоръжения конфликт в Украйна.

Руската страна разчита, че "все пак здравият разум ще надделее срещу онези, които безогледно и безотговорно продължават политиката на масирано снабдяване на Киев със съвременни въоръжения и други форми на съдействие," коментира Рябков.

Враговете на Русия търсят всякакви предлози, за да засилят натиска си върху Москва, отбеляза той.

"Когато се случи това (ракетния инцидент в Полша), естествено, трябваше преди всичко фокусът да бъде върху изясняване какво точно се е случило. Нашето министерство на отбраната пределно оперативно изясни случилото се".

В момента ситуацията очевидно премина в откровена политизация, коментира Рябков.

"Враговете ни по абсурден начин се опитват да ни прехвърлят някаква отговорност за станалото," изтъкна той.

Русия е готова да обсъжда със САЩ всички въпроси по Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, за Москва няма забранени теми в това направление, подчерта Сергей Рябков.

Той изтъкна, че руската страна обсъжда всички въпроси с американците "в спокоен, конструктивен тон" и са надява на същото отношение от страна на Вашингтон.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев