АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОКХОЛМСКИЯТ АРБИТРАЖ: УКАЗЪТ НА ПУТИН ЗА ПЛАЩАНЕ НА ГАЗА В РУБЛИ Е ЗАКОНЕН, ФИНЛАНДСКАТА GASUM ДА ПЛАТИ НА "ГАЗПРОМ" 300 МЛН. ЕВРО

Газ - рубли
17.11.2022 / 17:14

Стокхолмският арбитраж постанови финландската държавна компания Gasum да плати на "Газпром Експорт" над 300 млн. евро просрочени задължения, като установи, че спирането на доставките поради отказа на компанията да плаща за газ в рубли е законно, съобщи руската държавна компания.

"В решението си арбитражният съд, наред с други неща, разпореди на Gazum да плати на "Газпром Експорт" над 300 млн. евро просрочени задължения за доставки на газ и във връзка с неизпълнението на задължението "вземи или плати", както и лихви за забавено плащане", се казва в изявление в официалния канал на Gazprom в Telegram.

"Арбитражът също така задължава страните да продължат преговорите по договора за разрешаване на ситуацията с по-нататъшните доставки", заключава Газпром. Уточнява се, че решението е прието на 14 ноември.

На 23 март Владимир Путин обяви, че плащанията за доставките на природен газ за ЕС и други страни, които са наложили санкции, ще се извършват в руски рубли, като по този начин ще се избегне използването на долари и евро в изчисленията. След това президентът подписа указ в този смисъл и заяви, че ако купувачите от недружелюбни държави не плащат в руска валута от 1 април, Русия ще счита това за неизпълнение на газовите договори.

"Газпром Експорт" уведоми Gasum през април за промяната в условията, но финландската компания не я прие. Тъй като компаниите имаха съществени разногласия и по други изисквания на договора, Gasum реши да отнесе всички спорове, свързани с договора, към арбитраж.

https://glasove.com/novini/stokholmskiyat-arbitrazh-ukazat-na-putin-za-plashtane-na-gaza-v-rubli-e-zakonen-finlandskata-gasum-da-plati-na-gazprom-300-mln-evro

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев