АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА ПРЕД РАДЕВ: ВРЕМЕТО, КОЕТО ДАДОХТЕ НА ПАРТИИТЕ ЗА ПРЕГОВОРИ, Е ЗАГУБЕНО

Румен Радев провежда консултации с "БСП за България"
16.11.2022 / 15:25

„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит и в парламентаризма, и в управлението на страната. Те могат да бъдат полезни в тази сложна ситуация”, каза Радев.

„Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено. Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство”, смята лидерът на левицата Корнелия Нинова. Сериозни разговори, по думите ѝ, не се водят, а първата политическа сила демонстрирала непоследователност в посланията.

Нинова е на мнение, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат. Според БСП колкото по-бързо това се случи, толкова по-реална е възможността да започнат сериозни разговори за правителство.

Радев отговори, че времето за диалог между партиите не е загубено и подчерта: „Конституцията не ограничава президента в срокове за мандатите. Аз три пъти връчих мандата на БСП и три пъти БСП не успя да състави правителство. Това е сложна тема”, допълни държавният глава.

Ако не бъде съставен кабинет, според Радев, парламентът трябва да бъде разпуснат в края на ноември - началото на декември. „Това означава да кажете кои закони няма да бъдат приети и още едно нещо важно - до два месеца от разпускането трябват избори. Това означава вот в края на януари или началото на февруари”, уточни той.

Държавният глава се среща с всички парламентарно представени партии, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Целта на консултациите е, по думите му - да се търсят допирни точки и да се направи всичко възможно за създаване на редовен кабинет. Румен Радев вече проведе такива срещи с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС и "Възраждане".

Засега няма категорично мнозинство в парламента, около което да се сформира кабинет, въпреки че, с изключение на ДПС, всяка от политическите формации заяви, че биха могли да излъчат правителство.

Според Конституцията президентът трябва да връчи първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ, а втория – на „Продължаваме Промяната”. В кого би попаднала третата папка, ако се стигне до нея, Радев все още не е коментирал.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев