АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНИЦЕФ СТАРТИРА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА ДЕЦАТА ОТ УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ

„Подкрепи отбора на бъдещето – Децата на България“.
15.11.2022 / 14:01

Всяка година на 20 ноември честваме Световния ден на детето. На тази дата се отбелязва и годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето. Целта на УНИЦЕФ е в дните около честването й да се даде гласност на най-наболелите проблеми. Днес организацията поставя начало на кампанията „Подкрепи отбора на бъдещето – Децата на България“.

До края на годината ще разказваме историите на децата от рисковите групи, с които работим, обясни пред БНР Боряна Гидикова, която е директор „Комуникации“ в УНИЦЕФ – България. „Планирани са събития и конференции, на които ще се дискутира темата. Трябва да напомним на обществото, че има проблеми, които не може да подминаваме. Необходимо е да ги разрешаваме, при това не с отделни програми и проекти, а чрез цялостна политика“.

Кампанията е насочена към децата с увреждания и към тези от маргинализираните групи, живеещи под прага на бедността и представляващи 30% от децата на България, посочи тя.

„Всяко дете има право на образование, но това е само на теория. 10 хиляди деца със специални потребност и с увреждания не ходят на училище и детска градина. За тях УНИЦЕФ разработи специално мобилно приложение за символна комуникация. То е безплатно и дава възможност на децата, които не могат да говорят, да общуват с хората около тях. Такива допълнителни инструменти помагат на учителите и родителите. Важно е тази информация да стигне до повече хора“.

Друга тема, по която работи УНИЦЕФ е закрилата от насилие над деца.

„Данните са изключително тревожни. 47% от децата в България са преживяли някаква форма на насилие. Имаме специални услуги в тази област, които сме нарекли „Зона заКрила“. Те съществуват в Монтана, София и Шумен, където се предоставя социална, правна и психологическа подкрепа на деца, преживели насилие. УНИЦЕФ работи за системна промяна и подобряване на политиките на национално ниво. Сътрудничим си и с институциите. Съществува обаче недостиг на средства и стигма върху тази тема“.

Всеки може да стане част от тази кампания, дарявайки средства.

„Има два лесни варианта – единият е с редовни месечни дарения от 5 лева, изпращани чрез SMS или чрез дарение в онлайн платформата на организацията“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев