АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: МОЖЕМ ДА ЧЕРПИМ МНОГО ПОЛЕЗЕН ОПИТ ОТ ЕФЕКТИВНИТЕ ОБЩИНСКИ ПОЛИТИКИ В МАЙНЦ

Стефан Радев
15.11.2022 / 11:53

Кметът на Община Сливен Стефан Радев участва в делегация от Националното сдружение на общините в Република България, която посети град Майнц, Германия. Визитата бе по покана на почетния консул на България в Майнц Даниел Гар. Целта бе гостите да се запознаят с дейността на Общинската комунална компания. Тя управлява всички комунални услуги в града - столица на провинция Рейланд Пфанц, с 220-хилядно население, основно пристанище на Рейн.

От 2017 г. досега Даниел Гар е председател на Борда на директорите на Общинската комунална компания. Тя е акционерна фирма и управлява всички общински дружества. Чрез тях е основен доставчик на отопление, електричество, газ, възобновяема енергия. Тя осъществява обществения транспорт чрез електробуси, трамваи, автобуси с водород, велосипеди, споделени автомобили, доставя широколентов интернет достъп, питейна вода, собственик е на инсталация за изгаряне на отпадъци и др.

"Впечатление ни направи инсталацията за изгаряне на отпадъци, която е основен доставчик на топлоенергия“, разказа кметът Радев. За нуждите на завода се събират отпадъците на 500 000 души от Майнц и региона. Производственият процес е на метри от жилищни сгради. Капацитетът на инсталацията е значим - от 1000 тона дневно. Отделянето на вредни емисии в процеса на изгарянето е сведено до минимум. Шлаката се ползва при строежи на пътища за смесване с основата. Вредните емисии са филтрирани, а част от тях, чрез подходящи химични реакции, се използват в производството на гипс за строителството. Подобни заводи работят и в други страни от Европа, което дава възможност земята да не се използва за сметища и да се пести значителен финансов ресурс за тяхната последваща рекултивация. „В Майнц развиват още добив на ел.енергия от двете общински централи - фотоволтаична и вятърна. Произвеждат водород от слънцето и вятъра и имат автобуси на водород“, допълни кметът.

Общинските финанси в Германия се управляват в условията на децентрализация. Данъците на фирмите постъпват в местния бюджет. „Преди 3 години, например, Майнц е имал дългове от 1,3 млрд.евро при 800 млн.евро местен бюджет, като в него не са включени средствата за образование. Но „Бионтек“, компанията – производител на една от основните ваксини по време на пандемията, е внесла данъци за 1,5 млрд.евро“, разказа още Стефан Радев. Общинските дългове са били погасени. Дори е внесено предложение за намаляване с 30 % на данъчната ставка за бизнеса. Що се отнася до данъците върху доходите на населението, те постъпват във федералния бюджет.

„Посещението беше полезно, защото ни бяха показани работещи и ефективни политики в полза на общината и нейните граждани. Този опит може да ни бъде много полезен. Установиха се контакти, беше заявена готовност за бъдещи съвместни проекти. Почетният консул на България в Майнц Даниел Гар заяви, че с удоволствие би гостувал у нас, за да съдейства на този процес“, допълни Стефан Радев.

В българската делегация участваха още кметове и зам.кметове на още 15 общини, сред които Велико Търново, Троян, Копривщица, Хасково, Бургас, Казанлък, Стара Загора и др.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев