АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРЦИЯ ОБВИНИ КЮРДИТЕ ЗА ВЗРИВА В ИСТАНБУЛ, ИЗВЪРШИТЕЛЯТ Е ЗАДЪРЖАН

Сюлейман Сойлу
14.11.2022 / 11:50

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обвини кюрдските екстремисти за експлозията на главната търговска улица в Истанбул в неделя, при която загинаха шестима души, съобщи Ройтерс.

Полицията заяви, че е задържала 22 заподозрени, включително лицето, което е поставило бомбата.

Сойлу каза, че заповедта за атаката на улица "Истиклял" в Истанбул е била дадена в Кобани, град в Северна Сирия, убежище на сирийските кюрдски милиции YPG.

"Преценихме, че инструкциите за атаката са дошли от Кобани", каза Сойлу, добавяйки, че поставилият взрива е преминал през Африн, друг регион в Северна Сирия.

"Човекът, извършил инцидента, оставил бомбата, беше задържан. Преди това бяха задържани 21 други", каза Сойлу.

Никой не е поел официално отговорност за взрива.

Телевизионните репортажи показаха изображения на човек, който изглежда като жена и оставя пакет под цветна саксия на улицата - популярно място за купувачи и туристи, с трамвайна линия, минаваща по цялата й дължина.

Петдесет души бяха изписани от болница след атаката, която предизвика опасения, че Турция може да бъде обект на още бомбени инциденти, подобно на поредицата през 2015 г.-2017 г.

Истанбул е бил мишена в миналото от кюрдски, ислямистки и леви бойци. Клон на Кюрдската работническа партия (ПКК) пое отговорност за двойни атентати пред футболен стадион в Истанбул през декември 2016 г., при които загинаха 38 души и бяха ранени 155.

От ранените в неделя общо петима са в интензивно отделение, двама от тях са в критично състояние, съобщиха от кабинета на губернатора на Истанбул. 31 ранени все още са в болница.

Видеозаписи, получени от Ройтерс, показват момента на експлозията в 16.13 часа. На тях се виждат множество отломки и няколко души, които лежат на земята. И шестимата убити при нападението са турски граждани.

Анкара твърди, че YPG, която Вашингтон подкрепя в Сирия, е крило на ПКК.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев