АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЕТВРЪТИ ДЕН БЕЗ СЛЕДА ОТ МАЛКИЯ АЛЕКСАНДЪР ОТ ПЕРНИК. ОБЯВЕН Е ЗА НАЦИОНАЛНО ИЗДИРВАНЕ

Александър от Перник
14.11.2022 / 08:52

Четвърти ден без следа от малкия Александър, който изчезна в петък по време на разходка са баща си. Образувано е досъдебно производство за отвличане на 12-годишния Александър, който изчезна в Перник.

Вчера обаче се появи видео, заснето в квартал "Мoшино" в града, на което се вижда момче, което много прилича на изчезналото дете.

Според бащата на детето става въпрос за сина му.

По данни на бащата майката ще пътува към Перник. Тя не е в България. Малкият Сашко е обявен за издирване на територията на цяла България. Навсякъде го търсим", каза шефът на полицията в Перник.

"Версиите са повече от една. Има образувано и досъдебно производство, работи се по много версии", каза той.

"Обаждат се граждани, които мисля, че са видели детето. Има сигнали от цяла България. Има сигнали от хора, които мислят, че притежават определени способности. Проверяваме и техните сигнали. Няма значение кой ги подава, проверяваме всичко", каза той.

Става ясно, че са разпитани множество свидетели от близкия кръг на детето.

"Установени са личностните му особености, начинът по който е било обгрижвано. Няма доказателства, които да сочат, че детето е жертва на престъпление и това не е променено към настоящият момент. Доказателствата сочат, че детето многократно е бягало за кратки периоди. Все пак заболяването е свързано с една хиперактивност, която трудно бащата е в състояние да контролира", каза прокурор Стоилова.

Тя отрече бащата да е подлаган на полиграф.

"Разпитван е два пъти, като единият разпит е бил много по-подробен и задълбочен. Показанията му, в качеството му на свидетел, не са противоречиви. Ако има информация, която е предоставил противоречива на служителите на МВР, които водят оперативните дейности, не знам, не мога да коментирам. И двамата разпита кореспондират помежду си", каза тя.

По думите й няма данни детето да се е возило в градския транспорт. Прокурор Стоилова подчерта, че всички камери се следят - "общински, както и на частни домове, които хората доброволно ни предоставят".

"Няма доказателства, че детето досега е забелязано на какъвто и да е запис от камери. Искам да благодаря на всички граждани, които подават сигнали и да ги окуража да продължават да го правят", каза тя.

Около 300 души от МВР са били на терен, проверени са 9 сигнала, а обходеният терен се увеличава. Засега обаче момчето не е намерено.

Следови кучета, хеликоптер и десетки доброволци вече четвърто денонощие не спират да търсят изчезналото дете.

От вчера е активирана и системата "Амбър Алърт" за изчезнали деца

Не спрял да го търси и бащата на детето. Той беше в района на блок 68 в квартал "Мошино" в Перник, след като във Фейсбук се появи видеоклип, сниман от възрастна жена. Кадрите са заснети през деня и на тях се вижда малко момче, за което се твърди, че е Александър. Впоследствие бащата потвърди, че според него това е синът му, макар и да е облечен с друго яке.

Според Марио Антонов, който е приятел на семейството на изчезналото момче, обаче на разпространеното видео категорично не е Александър.

Той е на мнение, че бащата е прекалено уморен и се е подвел, че именно неговият син е на видеото.

Припомняме, в операцията по издирването беше включена и специализирана техника, както и хеликоптер. Междувременно прокуратурата образува досъдебно производство за отвличане.

Вчера в Перник пристигна и държавният глава Румен Радев.

Във Фейсбук и Инстаграм ГДБОП публикува линк със снимка на изчезналия Александър, който се вижда от потребителите на двете социални мрежи в радиус от 200 км от мястото на изчезването му. Публикацията е и на аглийски, като освен снимка на момчето има и линк с информация на български, както и телефон на МВР.

Властите призовават всеки, който забележи детето, да сигнализира в полицията. То е хиперактивно и с аутизъм. При контакт с него не трябва да се вика или вдига силен шум, за да не се уплаши допълнително.

"Към момента не знаем дали то действително е отвлечено, или просто е изчезнало. Tрябваше обаче да реагираме и да образуваме наказателно производство и най-близкият текст - единствено възможният, е да образуваме производство за отвличане", коментира пред БНТ новоизбраният за втори мандат директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"Това са разпоредбите на Наказателния кодекс, който за съжаление не е актуализиран от много отдавна. Аз благодаря на всички граждани, които полагат усилия, благодаря на гражданското общество, че се е мобилизирало да открие детето - над 1000 души са се активизирали. Надявам се тази история да получи благополучен завършек", каза още зам.-главният прокурор.

12-годишният Александър е с аутизъм и е хиперактивен. Детето се отглежда единствено от баща му, който е с двигателни проблеми.

То бе последно забелязано в района на Профилакториума в Перник към 17 часа в петък. Той е с тежка форма на аутизъм. Облечен е със сив суичер, тъмни дънки и носи в себе си розова плюшена играчка. Висок е 150 см

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев