АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ПРАВО ДА ФОРМИРА ПОЛИТИКА ПО ДОХОДИТЕ

Гълъб Донев
11.11.2022 / 13:42

По принцип служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително и за тяхното увеличение, а е длъжно да следва заварената политика, включително действащото законодателство.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на участието си в петъчния парламентарен контрол.

Донев припомни, че служебното правителство предлага на парламента да приеме т. нар. удължителен закон за бюджета, които да действа до момента, в който съставено редовно правителство предложи свой бюджет.

„Това, което направи служебното правителство по отношение на доходите, за да може да помогне на българските граждани да посрещнат есенно-зимния сезон, е да отпусне допълнителни 20 млн. лева към лица и семейства, които са извън обсега на подпомогнатите за отоплението през зимата. Допълнително са включени 40 хил. лица и семейства“, отбеляза Донев.

Той допълни, че политиката по доходите е дългосрочна и затова трябва да се разработва и прилага от редовно правителство.

„Към настоящия момент служебното правителство няма право да формира политика по доходите, а прилага политиката такава, каквато е заварена от предходното редовно правителство, с параметрите, които са гласувани от Народното събрание в Закона за държавния бюджет“, каза още служебният премиер.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев