АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОБСЪЖДАТ ПРОМЕНИ В НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС

Народно събрание
09.11.2022 / 08:43

С промени в Наказателния кодекс започват работа депутатите днес. Предвидено е изслушване на служебните министри на здравеопазването и енергетиката.

Вносител на поправките в Наказателния кодекс е Министерски съвет. Промените предвиждат разширяване на кръга на престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди, като се предлагат по-тежки наказания за отвличане, принуда, следене, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник, подбуждане към извършване на престъпление и палеж.

Предвижда се да се носи наказание за публично оправдаване, отричане и грубо омаловажаване на подобни престъпления, когато е извършено по начин, който може да създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или група от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност.

Промените са в отговор на образувана от Европейската комисия процедура за неправилно въвеждане в националното законодателство на разпоредби срещу прояви на расизъм и ксенофобия.

Депутатите ще обсъдят и проект на решение, внесено от ГЕРБ, за възлагане на МС да започне лицензиране и сключване на договор за доставки на неруско ядрено гориво. Идеята е в спешен порядък българското правителство да гарантира националната и енергийната си сигурност като осигури възможност в атомната централа в Козлодуй да се използва алтернативен тип ядрено гориво, което да е независимо от доставчици от Руската федерация.

В програмата на депутатите са включени и изслушвания на здравния министър Асен Меджидиев и на енергийния Росен Христов съответно за възнагражденията в системата на здравеопазването и относно доставките на газ в България от 27 април досега.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев