АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ПЛАМЕН КИРОВ: РЕШЕНИЕТО НА НС ЗА ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО

Проф. Пламен Киров
07.11.2022 / 09:18

Решението на Народното събрание, което ангажира правителството с предоставяне на военна помощ за Украйна, е противоконституционно и е груба намеса в изпълнителните прерогативи на правителството.

Това мнение изрази пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия.

"Доколкото Конституцията е категорична, че общото ръководство на Въоръжените сили се осъществява от правителството, а не от парламента. При това е сбъркана самата логика – ние натоварваме правителството да води преговори с друга страна, а другата страна да определи от какво има нужда и ние да изпълним волята на другата страна. Прекалиха и прекрачиха границата на конституционната рамка", изтъкна конституционалистът.

Той уточни, че формулировката "военна", а не "военно-техническа" включва и "жива сила, ако се наложи".

Продължава практиката парламентът да се изживява като конвент от времето на якобинската диктатура в революционна Франция, заяви още професорът по конституционно право.

"Той смята, че едва ли не държи всички лостове на властта и всички нишки на управлението – един всекомпетентен орган, и не си дава сметка, че има разделение на властите."

"В тази ситуация, в която страната е връхлетяна от всевъзможни кризи, които се натрупват една върху друга, май на никого не му се управлява. Всеки осчетоводява бъдещи негативи от едно участие в управлението и буквално върви надлъгване кой ще извади въглените от пещта с голи ръце", коментира Пламен Киров в предаването "Преди всички".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев