АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТОНИЙ АНДОНОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В РИТУАЛА ЗА АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ШЕСТИ АРТИЛЕРИЙСКИ ПОЛК В СЛИВЕН

Антоний Андонов взе участие в ритуала за Архангелова задушница
06.11.2022 / 09:45

Заместник-областният управител Антоний Андонов присъства на военния ритуал - панихида, който за пръв път се проведе пред паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. Това стана възможно след заповед на министъра на отбраната.

 

Паметникът, намиращ се в бившия Зенитен полк, е блестящ образец на българската военна монументална пластика, но дълго време бе изоставен и занемарен зад оградите на военното поделение. След провеждането на редица обществени инициативи и благотворителни кампании с участието на сливенските военно-патриотични, младежки и граждански организации, на Община Сливен и Министерство на отбраната, преди година паметникът бе частично реновиран, като импозантната скулптурна композиция от 1924 г. на Панайот Ципоранов бе отлята отново.

 

Във военно-църковния ритуал, отслужен пред един от най-внушителните символи на бойната слава в региона, взеха участие военният духов оркестър и представителна част на Военно формирование 22220 и отец Йоан от Сливенска митрополия. В ритуала се включиха и представители на Областния и Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военно пострадалите, на обществени и политически организации, както и учениците от клуб "Памет" при Профилирана хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов", които от години се грижи за опазването на ценната реликва.

 

За пръв път от много години насам пред паметника на Шести артилерийски полк с военна церемония бяха поднесени венци и цветя и бе отслужена панихида за упокой на душите на българските воини, загинали по бойните полета.

 

"Какво по-значимо от това днес да застанем на това място, пред лицето на този величествен паметник и да почетем светлата памет на нашите български герои, участвали във всички войни. Защото ние не можем да ги делим - всяка война е тежко изпитание. Но и възможност да проявим своята мъжественост и любов към родината, към нашата свещена земя, пропита с много воинска кръв", каза в словото си след заупокойната молитва отец Йоан. "Българският воин винаги е бил с несъкрушим дух, защото е имал крепка вяра в Бога. Той е знаел срещу кого воюва, кого защитава, какво брани. Днес ние се покланяме пред всички български воини, които с честно сърце и достойнство са се сражавали в отминалите кръвопролитни войни. Защото историята не помни предателите... Така че, скъпи български воини, заставайки пред българското знаме, носейки едни от отличителните знаци на българската държавност, трябва да имаме самочувствие и несъкрушим дух и днес, в името на Майка България", подчерта в посланието си към присъстващите отец Йоан.

 

С падане на колене продължи военният ритуал за отдаване на почит пред паметта на загиналите офицери и войници от Шести артилерийски полк.

 

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на началника на отбраната на Република България адм. Емил Ефтимов, министъра на отбраната Димитър Стоянов, областния управител Минчо Афузов, кмета на община Сливен Стефан Радев, началника на Военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев и военните формирования от гарнизон Сливен, от сливенските офицерски и патриотични сдружения, от ученически клуб "Памет" при ПХГ "Дамян Дамянов" и др.

 

"Наш дълг е да помним подвига и съхраним паметта за българските офицери и войници, пролели кръвта си за България. И да предем този пример на младите поколения българи", изтъкна след ритуала заместник-областният управител Антоний Андонов. От името на Областна администрация Сливен той заяви, че ще бъдат положени максимални усилия за цялостно реновиране на паметника на Шести артилерийски полк и облагородяване на околната архитектурна среда.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев