АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ДА ОКАЖЕ ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА, РЕШИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

След гласуването БСП вдигнаха листове, на които пишеше "Не на оръжията! Мир!"
03.11.2022 / 15:29

Народното събрание одобри окончателно проекта, според който България ще окаже военна помощ на Украйна. (Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна). "За" гласуваха 175 депутати, "против" 49 - от БСП и от "Възраждане", "въздържали се" - 1, от ПП.

След гласуването БСП вдигнаха листове, на които пишеше "Не на оръжията! Мир!"

Дебатите продължиха около пет часа, като депутатите удължиха и работното си време до приключване на точката за оказване на военна и техническа помощ за Украйна. Предложението беше направено от ГЕРБ, а срещу него гласуваха само представителите на БСП и "Възраждане" - тези формации, които се противопоставиха на предоставянето на такава помощ.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви:

"Ние осъдихме тази война. Ние помагаме на жертвите от агресията и смятаме, че българският национален интерес е да не предоставяме оръжия, защото това ще ни направи страна в конфликта. Искаме този български национален интерес да впишем в европейския и световния ред."

Тя се противопостави на твърдението, че БСП е в коалиция "хартия" заедно с ГЕРБ и ДПС и на свой ред се обърна към бившите си коалиционни партньори от ПП и ДБ дали с подкрепата за предоставяне на военна помощ за Украйна не влизат в "коалиция на войната" с тези две формации. В отговори съпредседателят на ДБ Христо Иванов отговори:

"И аз бих искал да започна с един призив – естествено, всички ние сме политици, естествено, всички ние хвърляме по едно око на възможността да се задават избори и се занимаваме с предизборна реторика, но все пак, когато става дума за толкова сериозни неща, е добре да не използваме политиките на страха".

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов напомни, че страната ни не е изпращала оръжие дори по време на Втората световна война:

"Сега в момента България уж се управлява от българи, а ние говорим за предоставяне на малкото ни останало въоръжение и буквално вкарването на България във войната, защото няма какво да се лъжем, това ще е следващата крачка и нека да го кажем ясно от тази трибуна."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев