АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. БОЯН ДУРАНКЕВ: БЮДЖЕТ НА КОМПРОМИСА ЩЕ ЗАМЕНИ БЮДЖЕТА НА ИСТЕРИЯТА

Проф. Боян Дуранкев
02.11.2022 / 14:49

"Никой не иска да поеме отговорност за Бюджет 2023 г. Нито служебното правителство, нито компромисите, които се подготвят за евентуално следващо правителство. Кой то и да беше начело на Министерство на финансите най-простичкото нещо е да се направи едно продължение на сегашния бюджет, което никак не е добре, отколкото да се правят промени, които ще атакуват след това с водопади от обвинения служебното правителство".

Този коментар направи пред БНР проф. Боян Дуранкев и определи Бюджет 2022 г. като бюджет на истериите - Covid пандемия, война, повишените цени на газа, бъдещи фалити, ниски пенсии:

"В такива ситуации се правят много интересни и понякога много вредни промени в бюджета. Например, всички получиха еднакъв процент субсидии, дори и тези, които правят свръхпечалби. Най-големият провал на Бюджет 2022 е замразяването на работната заплата. Истериите са нещо вредно, необходимо е спокойствие и сериозен политически и икономически анализ".

По думите му от бюджет на истериите може да се стигне до бюджет на компромисите:

"Служебното правителство няма да внесе бюджет за 2023 г. Вероятно ще се стигне до компромиси в парламента, дори без правителство, да се приеме един нов бюджет, който да бъде на базата на компромисите. Нито едното е добре, нито другото. ... Накрая ще получим бюджет на компромиса, вместо бюджета на истерията".

Ако искаме справедлив и качествен бюджет, той не трябва да е продукт на компромиси, а да внесе две промени - регресивни субсидии и прогресивни данъци, заяви той и добави: "Имаме олигархичен и плутократичен консенсус срещу това".

Според проф. Дуранкев в парламента липсва лява политика по отношение на финансите:

"БСП е народняшка партия донякъде - да дадем на всички, но това не е лява политика. Лявата политика е на изглаждане на неравенствата".

Боян Дуранкев изказа мнение, че в еврозоната има проблеми, така че в момента не си струва да се мисли за влизане на България в нея:

"Не зная защо даже сега се обсъжда влизане в еврозоната, при условие че ние не сме достойни за еврозоната".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев