АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВНАТА КОМИСИЯ В НС ОБСЪЖДА АНТИКОРУПЦИОННИТЕ ЗАКОНИ И ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

 Радомир Чолаков Снимка: Ани Петрова
02.11.2022 / 10:08

Осем точки има в дневния ред на първото заседание на правната комисия в НС. Първоначалната идея на председателя на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС е била да се гледат първо "по-лесните" закони от Плана за възстановяване и устойчивост, за да се създаде атмосфера на диалогичност и консенсус. Но след изказване на служебния правосъден министър Крум Зарков Чолаков ще предложи първата точка да е предложението на Зарков за промени в антикорупционното законодателство. Това каза Чолаков за БНР.

Втората точка ще е Изборния кодекс.

От ГЕРБ ще подкрепят на първо четене и антикорупционния законопроект на Кирил Петков:

„Ще направим работна група, която се надявам в много бърз порядък, аз се ангажирам лично, да видим какво може да се обедини между двата закона, да се направи обединение между двата закона, но нека днес да изслушаме вносителите, защото ще бъде интересно на първо четене всеки от вносителите да защити своята идея за антикорупционния орган и ще видим доколко е възможно да бъде намерено "златно сечение" и двата проекта да бъдат обединени или да се приеме единия“.

Три проекта за промени в Изборния кодекс ще бъде разгледани днес "защото всички сме наясно, че колегите от ПП и ДБ тласкат страната много бързо към нови избори", допълни Чолаков.

„Страната има нужда от спокойствие, наистина има нужда от консенсус за Изборния кодекс. Тази тема буквално раздра обществото. Това е някаква перманентна истерия! Някаква група хора нямат доверие на хартията, друга огромна група хора нямат доверие на машините. Хора, ние неспособни ли сме да възстановим и да си имаме доверие?!“.

„Ако правителството и ако президентът казват, че трябва да прием 22 закона от Плана за развитие, аз, като председател на комисията, обещавам, че ще положа всички усилия това да се случи. Но ни трябва време! Ако няма да ни дадат време обаче, ако започва бързо сега консултативния процес, ако бързо започнат да се връчват мандатите, това означава, че ние няма да имаме време. Който иска да приеме законите или трябва да ни осигури време, или трябва да каже: "Отивате на избори". Това включва ДБ и ПП. Ако ще ходим на избори, значи първият закон е Изборният кодекс и отиваме на избори. Толкова е просто“.

Според Чолаков ДБ и ПП постоянно правят изказвания, че няма да има правителство и с това се засилва "общото усещане", че страната отива към нови избори.

Той коментира и че в телевизионно интервю е нарекъл съпредседателите на ПП „Кирил и Асен“, защото е засегнат, че те от година и половина го наричат "мафия".

„Те да спрат с обидите и ние ще спрем със снизходителното отношение. От една година и половина на мен ми се казва, че съм мафия и всяко мое предложение по законодателство в предишното НС, включително антикорупционното, беше посрещнато на нож с викове: "Ти си мафия“. На мен ми беше казано от парламентарната трибуна: "Защото си ГЕРБ, ти нямаш право да говориш". Това ми го каза Татяна Дончева. Трябва да ви кажа, че това ужасно боли. Аз в момента искам всеки да може да си каже мнението, без значение от коя партия е, всеки да се изкаже по законопроектите“.

Правосъдният министър Крум Зарков е помолил за още време, преди да внесе законопроекта на МС си за съдебната реформа. Чолаков се ангажира обаче да го внесе веднага. Той се обяви за широка професионална дискусия по темата, за да не бъде отхвърлен новия закон от Конституционния съд.

„Най-добрата защита на правосъдната система, най-добрата защита на съда, най-добрата защита на прокуратурата е тяхната дейност. Това което те вършат“, убеден е Чолаков, който е усетил от срещите на главния прокурор с партиите, че институцията има "желание с действията си да покаже ефективност".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев