АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЧЕСТИТИ ПРАЗНИКА НА ГРАД КОТЕЛ

Котел
01.11.2022 / 20:39

Областният управител Минчо Афузов поздрави жителите на град Котел по случай празника на града - 1-ви ноември, Деня на народните будители:

"Уважаеми котленци, дами и господа,

Едва ли има български град, заслужаващ повече от Котел да чества своя празни на 1-ви ноември. Защото Котел - това е зората на будителството и на Българското Възраждане, Котел - това е любородната искра, възпламенила народната свяст и самоосъзнаване. Котел - това е люлката на плеяда пламенни радетели за българска просвета и ратници за българската свобода. Софроний Врачански и Неофит Бозвели, Петър Берон и Георги Сава Раковски, Георги Мамарчев… Имената им звучат тържествено днес, в Деня на народните будители, по празничните площади на цялата страна. Но техните корени, начала, мечти за България, техните кости са тук - в Котел.

Затова вие, котленци, трябва да сте особено горди, че сте техни следовници. И че носите във вените си част от тяхната кръв, а в сърцата си - родолюбието, упорството, бунтарството и онази просветителска страст, която преди два века разпръсна мрака на покорството и чуждопоклонството и прочисти пътя за новите български стремежи и идеали.

И днес времето, в което живеем, е сложно, смутно, съпътствано с обрати и предизвикателства. И днес чужди месии и интереси се опиват да диктуват решенията и съдбините на България. Но имената, делата, патриотизмът и безкористната преданост към род и отечество на котленските будители са примера, жалона, който да ни показва вярната посока. А тя неизменно е една: бъдещето на България и благоденствието на нейните настоящи и идни поколения.

Бъдете достойни наследници на котленската будителска школа, бъдете дръзновени и последователни в утвърждаването на град Котел като икономически жизненоспособен и духовно притегателен център на България и региона. И не забравяйте думите на Георги Сава Раковски: „Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини и тя е най-утешителната мисъл за човека на този свят“.

В този празничен за вас ден ви пожелавам преди всичко здраве, сили, ползотворни начинания, нови, родолюбиви каузи, добруване и лично щастие!

Честит празник!", се казва в поздравителния адрес на областния управител до гражданите и местната власт в град Котел.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев