АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Днес отбелязваме Деня на народните будители.
01.11.2022 / 08:54

На първи ноември отдаваме почит на делото на книжовниците и просветителите, съхранили духовните ценности на нацията.

Българската академия на науките ще отбележи празника с честване, посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска". Гост на академичното тържество ще бъде президентът Румен Радев.

Председателят на Парламента Вежди Рашидов ще дари книги, посветени на дейността на Народното събрание на Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.

Шествие по повод 100-годишнината от първото отбелязване на Деня на народните будители ще се състои в Пловдив. В него ще се включат представителни групи от всички пловдивски училища. Шествието ще потегли от площада пред Хуманитарната гимназия и ще премине по централната пешеходна улица. На церемония пред Военния клуб ще бъдат връчени отличия на учители, работили заедно със своите ученици по проекта "Народните будители и аз".

На тържествена церемония Българското национално радио ще обяви "Будител на годината" за 2022 година. Събитието ще се излъчва от 21 ч. в дигиталните канали на БНР, Дир.бг и actualno.com, а утре церемонията ще бъде излъчена от 23,30 ч. по bTV.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев