АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИСТРАННИЯТ СЪВЕТ НЕ ПРИЕ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БЮДЖЕТ 2022

Министерски съвет
31.10.2022 / 13:18

Социалните плащания са гарантирани до сформирането на ново редовно правителство, което да изготви бюджет за догодина. Това увери вицепремиерът Лазар Лазеров по време на заседанието на Тристранния съвет.

С текстовете за удължаването на действието на Бюджет 2022 до съставянето на редовно правителство се осигуряват възможности да продължат плащанията в социалната сфера, заяви Лазаров и настоя:

"Да разсеем всякакви митове, които битуваха в общественото пространство, че ще има намаления на социални плащания или на осигурителни такива. В действителност с този закон се създават и условия за покриване и на плащанията по реда на закона за хората с увреждания".

Консултативният орган обаче не прие законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2022 до сформирането на ново редовно правителство. Резерви срещу текстовете изразиха от КНСБ и КТ "Подкрепа", тъй като според синдикалните организации, с тях не се осигурява покачване на доходите, което да компенсира инфлацията.

Работодателските организации са на обратното становище. Те подкрепиха т.нар. "удължителен закон", тъй като чрез него се запазват всички социални плащания в настоящия им размер и "не се раздува допълнително дефицитът". Прекомерното увеличаване на дефицита отдалечава страната ни от влизането в еврозоната през 2024 г., предупредиха работодателите. Те обаче настояха за по-сериозна подкрепа за бизнеса заради високите цени на енергоносителите.

В отговор министърът на финансите Росица Велкова обяви, че кабинетът подготвя законодателни текстове:

"Правителството подготвя проект на закон за въвеждане на регламента, така, че да се определят приходите, които ще бъдат администрирани във Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, и програмите за подпомагане и за подкрепа на бизнеса за високите цени на енергоносителите и не считам, че подкрепата би била негативна спрямо сега действащата".

Няма служебно правителство, което е подготвило изцяло нов бюджет за следващата година, а при миналогодишната актуализация се създадоха "съществени отклонения", подчерта още министър Велкова и гарантира, че с т.нар. "удължителен закон" се гарантират всички плащания от хазната.

"Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране по реален размер по фактура за отопление на училищата и детските градини, за осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени или неотложни разходи, ако се появят ситуации, които изискват такива спешни решения", добави финансовият министър.

Тристранният съвет е консултативен орган, като решенията му не влияят пряко върху бюджетния процес.

По закон, бюджетът, или в случая "удължителният закон", трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на октомври, което означава, че преди това трябва да бъде одобрен и от правителството.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев