АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ САЙТ "КАК СЕ ПИШЕ?" ЩЕ ПУБЛИКУВА 100 ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА ЕЗИКА

"Как се пише?" ще публикува 100 важни правила за българския език
28.10.2022 / 10:27

За Деня на народните будители, 1 ноември, образователният сайт "Как се пише?" ще публикува 100 важни правила за българския език. По случай светлата дата за нашата просвета и десетата годишнина от създаването на платформата за грамотност в продължение на десет дни ще бъдат публикувани по десет правила, съобщиха организаторите на инициативата.

Всички почитатели на сайта, а и онези, които досега не са попадали на него, но се стремят да повишат езиковата си култура, винаги ще имат лесен достъп до тях, обяснява създателката на "Как се пише?" Павлина Върбанова, която е доктор по български език и е автор на учебници за прогимназиалния и гимназиалния етап. Правилата са придружени с примери. Има и задачи, които всеки може да пробва да реши, а после да свери отговорите си и да разбере кои правила е позабравил или междувременно са се променили, или все още не е овладял.

"Поставяме началото на кампанията именно на този празник, в който е добре да си припомним, че възрожденските ни будители са се стремили да вдъхнат у народа желание не само да се освободи политически, но и да се просвети, да се образова, да достигне нивото на другите културни народи", убедена е Върбанова. Тя допълва, че стремежът е да се насочи вниманието към личната езикова култура.

Според нея постоянно се говори, че равнището на езикова грамотност пада, но докато липсват целенасочени усилия и действия, докато отделният човек не си даде сметка за собствената си езикова подготовка и не положи лични усилия, грамотността на българите няма да се повиши. "Тя е резултат от лични усилия - не идва наготово", казва Павлина Върбанова.

Кампанията "10 х 10 важни правила за българския език" ще е в десет последователни делнични дни - от 1 до 14 ноември, информира БТА. Освен десетте правила за правописа, пунктуацията и граматиката на българския език ще има по две задачи със затворен отговор, като ще се избира между четири възможни. Едната задача ще е по-лесна и ще има само един правилен отговор, а другата ще е по-трудна и броят на верните отговори ще бъде един, два или три, но няма да се посочва. Верните отговори заедно с обяснения ще се дават на следващия делничен ден заедно с новата група от десет правила и новите две задачи.

Важно е да се отбележи, че решаването на задачите не е със състезателен характер, защото целта на кампанията е не да открои отличници, а да помогне на пишещите българи да установят кои са пропуските в езиковата им култура и да ги подтикне да ги запълнят.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев