АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАНЯ ГРИГОРОВА: ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА БЮДЖЕТ 2022 Е РЕШЕНИЕ, ЗА ДА НЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ДОХОДИТЕ

Ваня Григорова
27.10.2022 / 09:10

Продължаването на Бюджет 2022 е елегантно решение, защото няма да се оправдават защо няма да има и увеличение на доходите, и увеличение на минималната работна заплата. Това коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Трябва да се разберем като общество дали да се увеличават социалните разходи или да оставим хората с минимални доходи да платят цената на кризите. Това е големият въпрос. Отдавна минималната работна заплата е откъсната от някои плащания, които няма да бутнат бюджета. Това е сигурно, добави още Григорова.

Според изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов бюджетът е финансовия план, който показва политиките през следващата година.

На изслушването на министъра на финансите стана ясно, че има два варианта на бюджета. Базовият вариант - политиките заложени в настоящия бюджет и пълното им финансиране. Запазване на всички действащи политики – пенсии, социални плащания, без данъчни увеличение. Вторият вариант е смъква дефицитът на 3.4% - премахнати са данъчните облекчения и са намалени разходите. Редовно правителство трябва да изработи бюджет, който да показва неговата политика. Бюджет 2022 влезе в сила април и през юни беше актуализиран – единственият възможен вариант, който няма да срути държавата е удължаване на този бюджет, отбеляза Иванов.

Минималната работна заплата е икономическа категория. Тя е за плащане за най-ниско квалифицирания кръг. Категория, която показва голяма част от икономическите показателите на страната – нивото на заетост, икономическия растеж. Променяйки минималната работна заплата служебното правителство ще направи политики по разходите. Затова те отказват и предлагат да се удължи старият бюджет. Данъчните облекчения в полза на бизнеса са ограничени, отпадат автоматично в средата на 2023. За увеличение на приходите и дефицита могат да бъдат отменени в началото на годината, посочи още Добрин Иванов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев