АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИМИТРОВДЕН Е

 Свети Димитър
26.10.2022 / 08:42

На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Димитър Солунски, загинал за християнската вяра в началото на IV век. В българския фолклорен календар Димитровден е празникът, който бележи първия прелом във времето и стопанските дейности. Счита се, че светецът носи зимата. Той пристига на червен кон, а като разтърси брадата си (или ръкавите на дрехата си), започва да пада сняг. Това е денят, в който сезонните работници, наети на Гергьовден, се разпускат и получават своето възнаграждение за целия период. Някои от тях започвали да стягат годежи и сватби, други заминавали на гурбет. Затова Димитровден почитали като празник на ратаите, чираците, строителите…

В народните представи най-често светците Димитър и Георги са близнаци, разделили си годината по братски. На Георги се паднало лятото, на Димитър – зимата. Съществуват също легенди, според които свети Димитър е брат на Архангел Михаил.

На този ден празнуват всички, които носят името Димитър, Димитрина, както и производните Димо, Димка, Митко, Мита, Митра и т.н. Правят се общоселски курбани, големи семейни трапези, извиват се пъстри хора, звучат красиви народни песни.

Мъжете с името Димитър в община Сливен са 3278. 2431 от тях са с постоянен адрес в града. Общо 243 са дамите с името Димитрина в общината, като с постоянен адрес в Сливен са 183. Името Деметра носят общо 3 жени. 161 са господата с името Димо, 129 от тях живеят в Сливен. 12 са представителките на нежния пол, носещи името Дима. Димка се казват 167 жени, от тях 126 са с постоянен адрес в Сливен. 7 са дамите с името Димитричка.

 

Мъжете с името Димчо са 73. 54 от тях са с постоянен адрес в града. В цялата община, дамите с името Димана са 53, като в града живеят 46. Мъжете с името Драган са 32. От тях 24 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Името Митко носят 678 мъже, 437 от тях са с постоянен адрес в града. 324 жени в общината носят името Митка, от тях 162 са от Сливен. 16 са представителките на нежния пол с името Митра, които живеят в града, а за цялата община са общо 21. Днес празнуват и дамите, чието име е Мита. Те са общо 31.

Честит празник на всички именици!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев